ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία - ΥΠΕΣ: Mοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές o δράστης

Σλοβακία - ΥΠΕΣ: Mοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές o δράστης

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύεται ο Φίτσο

Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σήμερα σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό του με σφαίρες σε μια απόπειρα δολοφονίας που αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα.

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου εισήχθη ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

«Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε ότι οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωσή της.

«Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Κάλινακ.

Το περιστατικό συνέβη στη σλοβακική πόλη Χάντλοβα. Ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε διεθνώς, με πολιτικούς αναλυτές και βουλευτές να δηλώνουν ότι καταδεικνύει το ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα σε όλη την ήπειρο. Η απόπειρα δολοφονίας δημιούργησε ερωτήματα για την οργάνωση της προσωπικής ασφάλειας του Φίτσο, καθώς ο δράστης κατάφερε να πυροβολήσει πέντε φορές σχεδόν εξ επαφής παρόλο που ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από αρκετούς σωματοφύλακες.

Λόγω της μεγάλης απόστασης και τυχόν συνεπειών αυτής στην υγεία του, ο 59χρονος Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρθηκε χθες αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και από εκεί - με αεροδιακομιδή - στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου μπήκε άμεσα στο χειρουργείο. Είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, που τη διαπέρασε και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Ίδιες πηγές έκαναν λόγο για αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

Ποιος ήταν ο δράστης

Δράστης της δολοφονικής επίθεσης, σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ήταν ο 71 χρόνων συγγραφέας, Γιούρι Τσιντούλα, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο εν λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων από το 2015, όπως επιβεβαίωσε ο φορέας μέσω Facebook, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως». Μετά την σοκαριστική είδηση, ο γιος του Τσιντούλα ανέφερε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας, σχολιάζοντας μόνο πως «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvnoviny.sk μετέδωσε ότι η σλοβακική αστυνομία απήγγειλε στον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο, που επισύρουν ποινή κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια.

Ο ίδιος ο δράστης, όμως, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί», λέγοντας πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Αυτά μπορεί να προκύψουν με πτήσεις και αποσκευές – Η αποζημίωση ανά χιλιόμετρα και τα δικαιώματα του καταναλωτή

Μπάνιο στη θάλασσα: Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό - Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Νοθευμένα ποτά, ουσίες και μύθοι - Η νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια του ΟΠΕ

Πυρκαγιά στον Άγιο Συλά: Επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

Νίκι Μινάζ: Η συναυλία της στο Άμστερνταμ ακυρώθηκε μετά τη σύλληψή της για ναρκωτικά



ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

ΠτΔ: Εξήρε τον ρόλο ομογενειακών οργανώσεων για αγώνες για Κύπρο

Τον ρόλο των ομογενειακών οργανώσεων στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων και στους αγώνες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την τελετή απονομής του Φειδιππίδειου Βραβείου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top