ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Αρωγός το ΥΓΑΑΠ στις προσπάθειες προστασίας δικτύου Νatura 2000»

Υπ. Γεωργίας: «Αρωγός το ΥΓΑΑΠ στις προσπάθειες προστασίας δικτύου Νatura 2000»

Το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα, μια κοινότητα της επαρχίας Πάφου με σημαντική και πλούσια βιοποικιλότητα, εγκαινίασε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, διαβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα σταθεί -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του- αρωγός στις όποιες προσπάθειες συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 της κοιλάδας Διαρίζου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος που αποτελεί ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στην ομιλία της η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως η δημιουργία αυτού του κέντρου, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα Τραχυπέδουλας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ορθής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του περιβάλλοντος, της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης. Το έργο αυτό αποτελεί, συνέχισε, επιστέγασμα των προσπαθειών και της δέσμευσης των κατοίκων της κοινότητας και της κοινοτικής αρχής για τη διατήρηση και προστασία της φυσικής κληρονομιάς στην περιοχή τους και γενικότερα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Ακολούθως εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Κέντρο Ενημέρωσης Περιηγητών για στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος (ΚΕΠ) στην Τραχυπέδουλα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενίσχυση της δράσης τους σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο στόχος του Κέντρου, συνέχισε, δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση, αλλά επεκτείνεται και στην ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση και αναβίωση των οικοσυστημάτων. Στην επαναφορά δηλαδή, όπως εξήγησε, υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων σε καλή και υγιή κατάσταση, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα οικοσυστήματα αυτά θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την ανθεκτικότητά τους σύμφωνα με τις φυσικές τους διεργασίες. Και υπέδειξε πως η αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω συγκεκριμένων δράσεων και έργων όσο και με φυσικούς τρόπους όπως ο έλεγχος δραστηριοτήτων προκειμένου τα οικοσυστήματα να αποκατασταθούν με φυσικό τρόπο.

Για την Ευρώπη και την Κύπρο, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση και διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων, αλλά και της επίτευξης των παγκόσμιων στόχων και υποχρεώσεων για τη διάσωση του περιβάλλοντος, αποτελεί το Δίκτυο Natura 2000, είπε η Υπουργός Γεωργίας, σημειώνοντας πως στην Κύπρο έχουν καθοριστεί πάνω από 60 περιοχές με σημαντικούς οικοτόπους και είδη και στόχος είναι τόσο η διατήρηση τους όσο και η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης με αμοιβαία οφέλη.

Η κοιλάδα Διαρίζου, είναι μέρος αυτού του σημαντικού Δικτύου περιοχών και ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι κοινότητες, όπως η Τραχυπέδουλα ς, στην προστασία αυτού του σημαντικού θησαυρού είναι ιδιαίτερα σημαντικός σημείωσε , «αφού εσείς, οι άνθρωποι που ζείτε εδώ, είστε αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τόσο της περιοχής όσο και τις δικές σας, καθώς και τους τρόπους αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης».

Είπε ακόμη πως η διατήρηση των ειδών καθορισμού της περιοχής θα επιφέρει μια μεγάλη ποικιλία ωφελειών όχι μόνο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενισχύοντας την προσαρμογή μας σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στη σύγχρονη εποχή.

Πρόσθεσε πως στην κοιλάδα Διαρίζου απαντώνται σημαντικά γεωμορφώματα, μοναδικά σε ολόκληρη την Κύπρο αφού εδώ μπορεί κάποιος να δει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της Κύπρου μαζεμένη.

Μπορεί επίσης να δει συνέχισε, «σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας πολλά από αυτά ενδημικά καθώς και σημαντικό αριθμό οικοτόπων», σημειώνοντας πως «η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη, αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε».

Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα ζώα και φυτά που φιλοξενούνται εδώ δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ενδημικό αγρινό και το φυτό Φλομίς η βραχυβράκτια που εντοπίζονται στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παναγιώτου.

Είπε τέλος πως «η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές είναι δεδομένη», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως το Υπουργείο στέκεται στο πλευρό της κοινότητας και εργάζονται για την επίλυση των όποιων προβλημάτων της Τραχυπέδουλας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top