ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Προτεραιότητα η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000»

Υπ. Γεωργίας: «Προτεραιότητα η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000»

Αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η ολοκλήρωση των διαταγμάτων διαχείρισης και προστασίας NATURA 2000, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την οδηγία για τους οικότοπους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία έκδοσης 27 διαταγμάτων για τις περιοχές NATURA 2000, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα και καταρτίζοντας ομάδες εργασίας ανά ομάδες περιοχών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους περί τα τέλη του 2025.

Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί 10 πολυθεματικές και διατμηματικές ομάδες, που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή συνεργατών από τον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Στην όλη διαδικασία θα λάβουν μέρος και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο. Όπως αναφέρει, το σύστημα που δημιουργήθηκε, κατανέμει τις εργασίες σε ομάδες ειδικών, οι οποίοι θα τυγχάνουν στήριξης και από έμπειρους ακαδημαϊκούς, γνώστες στα είδη και τους οικότοπους της Κύπρου και που έχουν εμπειρία στη διαμόρφωση των διαταγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των απαραίτητων δεδομένων για την κατάρτιση των διαταγμάτων.

Το Δίκτυο Natura 2000 δημιουργήθηκε πριν από 32 χρόνια, με μια πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το οποίο διασφαλίζει την προστασία των πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης.

Η Κύπρος, αν και μικρή σε μέγεθος σε σύγκριση με άλλες χώρες, επιδεικνύει ένα τεράστιο πλούτο βιοποικιλότητας. Μοναδικά είδη οικοτόπων, φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία ενδημικά, αποτελούν τη σπουδαία φυσική κληρονομιά του νησιού. Σύμφωνα με το Υπουργείο, μέχρι σήμερα, στην Κύπρο έχουν καθοριστεί συνολικά 63 περιοχές Natura 2000, καλύπτοντας έκταση 10,145 km², συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό περιοχών, που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000. Το 75% της Κρατικής Δασικής Γης συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται 26 περιοχές ιδιαίτερης σημασίας.

Η ανάδειξη της σημασίας των περιοχών Natura 2000 πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλων μας, αναφέρει το Υπουργείο, αφού αποτελεί μοναδικό εργαλείο για τη διαφύλαξη των οικολογικών στοιχείων που τις αποτελούν, έχοντας πάντα κατά νου την ισορροπία που απαιτείται ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ορθή διαχείριση των περιοχών Natura 2000 εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο και την ίδια την φύση απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις και αλλαγές που δημιουργούνται συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χτυπάει» 40άρια ο υδράργυρος - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Θα μπουν τελικά χρονοδιακόπτες σε φώτα τροχαίας; Ποια η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών

E-kalathi: Σε αυτή την εταιρεία κατακυρώθηκε η προσφορά - Πότε θα «πέσουν» οι υπογραφές και πότε θα λειτουργήσει

Έκρηξη σε ταβέρνα στη Λεμεσό: Δεύτερη φορά στόχος - Βλέπουν προσωπικές διαφορές οι Αρχές

Μετέτρεψαν υποστατικό σε χώρο για τζόγο - Κατασχέθηκαν παιγνιομηχανές

Θρήνος για τον μικρό Νικόλα που πνίγηκε στην Κρήτη - Συγκεντρώθηκαν 6.035 ευρώ για την κηδεία του



Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Βρισκόμαστε στην τελική στροφή πριν από τις διπλές εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου και αυτό το οποίο προβληματίζει τις πολιτικές δυνάμεις είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι δεν ξέρουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν ή αν θα πάνε στις κάλπες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top