ΥΓΕΙΑ

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι υπέροχα αλλά προκαλούν και... άγχος

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι υπέροχα αλλά προκαλούν και... άγχος

Ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχισμένος όταν μπαίνει στο σπίτι και ο σκύλος του τον χαιρετά με το χαρακτηριστικό έντονο κούνημα ολόκληρου του σώματός του και της ουράς ή όταν η γάτα του γουργουρίζει δυνατά καθώς τη χαϊδεύει.

Η συγκατοίκηση με ζώα, όμως, δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Κι αυτό διότι υπάρχουν και οι αγχωτικές διαδρομές, που οδηγούν σε επείγοντα περιστατικά, σε ξύπνημα με τον δυσάρεστο θόρυβο του εμετού, αλλά και η δύσκολη επιλογή να πείτε αντίο στο κατοικίδιό σας λόγω ιατρικών προβλημάτων ή ακόμη και δυσεπίλυτων προβλημάτων συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και ότι ορισμένα ζώα είναι πιο ευαίσθητα από άλλα.

Κανείς δεν μιλάει για την αρνητική πλευρά των κατοικίδιων

Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι γάτες, όσο και οι σκύλοι μπορούν να έχουν εξίσου θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Αλλά ενώ τα θετικά είναι πολλά και υπέροχα, τα αρνητικά στοιχεία συζητούνται λιγότερο συχνά δημοσίως.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να επιδεινώσουν την ανησυχία και το αίσθημα ενοχής των ιδιοκτητών τους, ακόμη και τα προβλήματα ύπνου τους.

Ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου μπορεί εύκολα να είναι σε θέση να απαριθμήσει έναν άπειρο αριθμό θετικών επιδράσεων που έχει ο χνουδωτός σύντροφός του στη ζωή του. Και οι έρευνες επιβεβαιώνουν τα περισσότερα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να μειώσουν τη μοναξιά των ιδιοκτητών τους, ενώ η συνοδεία ενός σκύλου μπορεί ακόμη και να σας κάνει πιο επικοινωνιακούς.

Τα κατοικίδια ζώα, ιδίως οι σκύλοι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας κοινωνικοποίησης και του αισθήματος σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να αυξήσουν τις προοπτικές για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Οι άνθρωποι μπορεί να συνδεθούν με την εμπειρία της κατοχής κατοικίδιων ζώων και να κοινωνικοποιηθούν στο πάρκο που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους.

Τα κατοικίδια ζώα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην ανίχνευση των συμπτωμάτων υγείας, όπως οι επιληπτικές κρίσεις.

Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων έχουν δείξει επίσης, ότι υπόσχονται βελτίωση της διαχείρισης των συμπτωμάτων και της συνολικής ποιότητας ζωής για πολλές ιατρικές καταστάσεις.

Τα λιγότερο καλά νέα

Παρά τις πολλές θετικές επιπτώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, υπάρχουν και προβλήματα.

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 47% των Αμερικανών ένιωθαν άγχος αποχωρισμού όταν άφηναν τα σκυλιά τους στο σπίτι.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 41% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων απέρριψαν κοινωνικές προσκλήσεις, επειδή δεν ήθελαν να αφήσουν το σκύλο τους στο σπίτι και ότι το 69% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων θα προτιμούσαν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως, ώστε να μπορούν να μένουν στο σπίτι με το κατοικίδιό τους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προσδιόρισαν επίσης ότι αισθάνονται άγχος μήπως το κατοικίδιό τους αρρωστήσει ή το χαθεί, ή τον κίνδυνο να βλάψουν το ζώο χωρίς να το θέλουν.

Το άγχος του ιδιοκτήτη ζώου είναι σύνηθες από την πρώτη ημέρα της συγκατοίκησης έως την τελευταία.

Στην αρχή υπάρχει το άγχος της εκπαίδευσης στο σπίτι και η διασφάλιση ότι το κατοικίδιο εμπλουτίζεται με αρκετές γνώσεις.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τα ραντεβού με τον κτηνίατρο και την αντιμετώπιση των ασθενειών, καθώς και οι οικονομικοί παράγοντες άγχους και σε κάποιες περιπτώσεις η εύρεση μπέιμπι σίτερ για κατοικίδια.

Οι άνθρωποι επίσης σπάνια μιλούν για το άγχος, ακόμη και τη ντροπή που βιώνουν οι ιδιοκτήτες αντιδραστικών σκύλων, από τη βόλτα του ζώου τους, την επίσκεψη ανθρώπων στο σπίτι, μέχρι και την παρουσία του σκύλου τους κοντά σε παιδιά.

Τέλος, υπάρχει και η πραγματικότητα, ότι τα κατοικίδια ζουν πολύ λιγότερα χρόνια από τους ανθρώπους, γεγονός που οδηγεί σε προγραμματισμό για το τέλος της ζωής τους, συνήθως με ακριβές εξετάσεις και θεραπείες για ασθένειες μεγαλύτερης ηλικίας και φυσικά, η θλίψη που θα νιώσουμε από την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου.

Για ορισμένους ανθρώπους, η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να είναι χειρότερη από την ανθρώπινη απώλεια.

Ο δεσμός ανθρώπου-ζώου είναι μοναδικός, με τον άνθρωπο να λαμβάνει άνευ όρων αγάπη και πλήρη αποδοχή από τον ζωικό του σύντροφο.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν άπειρη χαρά και συντροφικότητα στη ζωή μας, είτε αυτό γίνεται μέσω της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, είτε μέσω της αναδοχής, είτε μέσω του εθελοντισμού, είτε μέσω της συμμετοχής σε θεραπεία με τη βοήθεια ζώων.

Ωστόσο, παραμένει σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Εξάλλου, τα σκαμπανεβάσματα είναι αυτά που κάνουν τη ζωή και τις σχέσεις πολύ πιο ουσιαστικές.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Τους 42 θα φτάσει την Τρίτη ο υδράργυρος - Πότε τίθεται σε ισχύ

Δεύτερη πυρκαγιά στην επ. Λευκωσίας - Στην μάχη τρία πτητικά μέσα

Γεν. Εισαγγελέας: Αναμένει στωικά την απόφαση του Δικαστηρίου για τον Ελεγκτή

Θλίψη στην Κυπριακή κοινωνία: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος Χριστάκης Αριστείδου

Θα μπουν τελικά χρονοδιακόπτες σε φώτα τροχαίας; Ποια η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών

E-kalathi: Σε αυτή την εταιρεία κατακυρώθηκε η προσφορά - Πότε θα «πέσουν» οι υπογραφές και πότε θα λειτουργήσει



Ξεκαθαρίζει για τους 27 μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση - «Βρίσκόμαστε σε συνεργασία με την UNFICYP»

Ξεκαθαρίζει για τους 27 μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση - «Βρίσκόμαστε σε συνεργασία με την UNFICYP»

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνταντίνος Λετυμπιώτης επεσήμανε ότι, αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την παράνομη είσοδο 27 παράτυπων μεταναστών εντός της Νεκρής Ζώνης, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top