Η τελευταία ημέρα στα κατεχόμενα είναι η Τρίτη (28/11) με βάση την «νομοθεσία» για τον καθορισμό από τα πολιτικά κόμματα των υποψηφίων τους για τις «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου και την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου θα γίνουν δεκτές από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο».
Η προεκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα διαφέρει και σύμφωνα με την ανακοίνωση του «συμβουλίου», οι λίστες που θα δοθούν από τα κόμματα σε αυτό θα ανακοινωθούν ως «προσωρινές» στις 2 Δεκεμβρίου και η διαδικασία της αξιολόγησης των καταλόγων των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου και θα δηλωθούν στις 11 Δεκεμβρίου. Η επίσημη πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου θα είναι η 12η Δεκεμβρίου.
Στα κατεχόμενα, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» για να μπορέσουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσω του «Μπαϊράκ» και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα, στις 18 του μήνα, θα ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των ψηφοφόρων.
Η 4η Ιανουαρίου 2018 είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να διανεμηθούν προεκλογικά ενημερωτικά φυλλάδια.
Στις «βουλευτικές» της 7ης Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν 7 κόμματα, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Δημοκρατικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), το κόμμα του Λαού και το κόμμα Αναγέννησης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει δύο ανεξάρτητους υποψήφιους «βουλευτές». Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα που είχε ανακοινώσει ότι θα κατέλθει στις «βουλευτικές» δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα υποψηφίους.
Στις «βουλευτικές εκλογές» για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η νέα «νομοθεσία» σύμφωνα με την οποία οι έξι «επαρχίες» είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια και οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν οριζόντια (μόνο κόμμα ή κόμμα και υποψηφίους) και κάθετα (υποψηφίους από περισσότερα από ένα κόμματα). Θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι 50 υποψηφίους, όσες είναι και οι θέσεις στη «βουλή», αλλά θα πρέπει να θυμούνται την κατανομή των «εδρών» που είναι ως εξής: Λευκωσία: 16, Αμμόχωστος: 13, Κερύνεια: 10, Τρίκωμο: 5, Μόρφου: 4, Λεύκα: 2.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 230.747 και όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου 188.688. Οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» είχαν γίνει το 2013.
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Γενί Μπακίς η υποψήφια και πάλι με το ΡΤΚ "βουλευτής", Ντογούς Ντεριά έκανε λόγο για μια αύξηση του αριθμού του πληθυσμού κατά περίπου 12.000 άτομα που είναι χάλκευση της βούλησης του "λαού", όπως είπε, περίπου κατά 7%.
Η «βουλή» πάντως δεν συνεδρίασε ούτε σήμερα καθώς υπήρχε έλλειψη απαρτίας και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας επίσης αναβλήθηκαν. Μέχρι δε τις «εκλογές», κατόπιν συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ, η «βουλή» θα συνέρχεται μία φορά (αντί για δύο που ήταν το σύνηθες) την εβδομάδα.
Σύμφωνα με ηλεκτρονικές τ/κ ιστοσελίδες, στην συμφωνία και απόφαση αυτή, αντέδρασαν το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος «βουλευτής», Μεχμέτ Τσακιτζί.
Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό που συζητείται είναι ότι και ενώ η «νομοθεσία» για την συνταξιοδότηση των «αστυνομικών» στα 45 τους που πέρασε από την αρμόδια «επιτροπή», ούτε χτες, ούτε σήμερα, έγινε κατορθωτό να εγκριθεί στην ολομέλεια αφού δεν συνεδρίασε. Η ψήφιση της «νομοθεσίας» ήταν δέσμευση ιδιαίτερα από τα κόμματα της «κυβέρνησης» προεκλογικά και γι’ αυτό στη χθεσινή ολομέλεια ήταν παρόντες μέλη του «συνδέσμου» αστυνομικών.
Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας Turk Sen, Αρσλάν Μπιτσιακλί καλεί σήμερα τους «βουλευτές» να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους που είναι, όπως λέει, να περάσει η εν λόγω «νομοθεσία» από τη «βουλή», όπως υποσχέθηκαν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις