Η καλλιέργεια κουλτούρας λύσης και συμβίωσης στις δύο κοινότητες αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση μιας λύσης του Κυπριακού δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ενώ είπε ότι η επαναπροσέγγιση θα είναι προτεραιότητα της διακυβέρνησής του.
«Στο πλαίσιο της αποφασιστικής μας βούλησης για επίλυση του Κυπριακού, η επαναπροσέγγιση θα αποτελεί προτεραιότητα μιας διακυβέρνησης, η οποία θα είναι πραγματικά υπόλογη στο σύνολο του κυπριακού λαού» είπε ο κ. Μαλάς, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο εκλογικό του επιτελείο.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα το απόγευμα με Ε/κ και Τ/κ νέους, στο Σπίτι της Συνεργασίας, λέγοντας ότι θεωρεί σημαντική την επαφή αυτή καθώς «κανένας πολιτικός αγώνας και καμία διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να εδράζεται μόνο στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί και το σωστό κοινωνικό υπόβαθρο μεταξύ των ανθρώπων».
Παρέθεσε εξάλλου μια σειρά από συγκεκριμένες εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, όπως ο διορισμός Επιτρόπου με ευθύνη την παρακολούθηση και τον συντονισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών για ζητήματα που αφορούν Τ/κ, η προώθηση κοινών αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μαθητών και νέων, αλλά και η συνεργασία εκπαιδευτικών των δύο κοινοτήτων.
Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, που ζητούσε να δώσει ένα παράδειγμα ανά το παγκόσμιο όπου εφαρμόστηκε με επιτυχία η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ο κ. Μαλάς είπε ότι «καμία ομοσπονδία δεν είναι όμοια με την άλλη». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που διέπουν τις ομοσπονδίες και οι οποίες είναι κοινές, όπως είναι η λογική της αμοιβαιότητας και του αλληλοσεβασμού.
Παρών στη διάσκεψη ήταν και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν απέκτησαν το καθεστώς της πολιτικής ισότητας μετά την εισβολή, αλλά αυτό «είναι γραμμένο στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ανέφερε ακόμη ότι όποιος τάσσεται είτε υπέρ της λύσης δύο κρατών, είτε υπέρ του ενιαίου κράτους «ουσιαστικά είναι εκτός πλαισίου μιας ορθολογικής και ιστορικής λύσης που επιδιώκουμε» και η οποία δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ομοσπονδία. Όποιοι αγνοούν αυτό το στοιχείο και μιλούν για Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μιλούν για την Κυπριακή Δημοκρατία της 16ης Αυγούστου 1960 αλλά για κάτι άλλο, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το πως προσλαμβάνεται από την τ/κ κοινότητα η προεκλογική συζήτηση για τη μορφή της λύσης, ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε ότι η αμφισβήτηση της ομοσπονδιακής λύσης ενισχύει τις δυνάμεις στα κατεχόμενα που επίσης αμφισβητούν την προοπτική της και μιλούν είτε για λύση δύο κρατών, είτε για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτές οι δυνάμεις στα κατεχόμενα ενισχύονται όταν υπάρχουν ε/κ δυνάμεις που αμφισβητούν την προοπτική της ομοσπονδοποίησης της Κύπρου, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις