ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, Συνθήκη Λωζάνης και Θράκη στην ατζέντα Τσίπρα - Ερντογάν

Κυπριακό, Συνθήκη Λωζάνης και Θράκη στην ατζέντα Τσίπρα - Ερντογάν

Πλούσιες σε θεματολογία και πολιτικό περιεχόμενο ήταν οι δηλώσεις, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα, η θρησκευτική ελευθερία και η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στην ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών σε εμπορικό, τουριστικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης τέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων Τσίπρα και Ερντογάν, με τις τοποθετήσεις τους να κινούνται σε ηπιότερο κλίμα σε σχέση με τις πρωινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα, αναπτύσσοντας τις θέσεις τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί θεμέλιο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου που διέπει αυτές τις σχέσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς για «δίκαιη και βιώσιμη λύση", και για μια «επανενωμένη Κύπρο στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ», όπως είπε.

«Είμαι 43 χρονών και επί 43 χρόνια το ζήτημα του Κυπριακού παραμένει ανοικτό. Κάθε φορά υπάρχει μια συζήτηση για το ποιός φταίει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό το πρόβλημα υφίσταται γιατί πριν από 43 χρόνια η Τουρκία πραγματοποίησε μια παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Όσον αφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου υφίσταται η διάκριση των εξουσιών, η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και προσβλέπει σε «μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει στην Ευρώπη».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Τουρκία, τις παθούσες χώρες αυτής της κρίσης, οι οποίες «κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους όλο το βάρος του κόσμου», όπως είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στις συμφωνίες για δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, στη δημιουργία δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας ανάμεσα στους Κήπους και στα Ύψαλα, καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής και στη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οικοδόμησης του θετικότερου δυνατού κλίματος μεταξύ των δύο λαών, προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια απόπειρα ενδυνάμωσης αυτής της σχέσης. «Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των χωρών μας. Που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις προκλήσεις, αλλά σε στέρεες βάσεις», επεσήμανε, διατυπώνοντας, παράλληλα την ευχή ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποδεχθεί μια τέτοια πρόσκληση, με ιστορικό βάρος.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενδυνάμωσης των οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στις συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ως προς το ακανθώδες ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης υποστήριξε ότι αποτελεί μια Συνθήκη ανάμεσα σε 11 χώρες, η οποία χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Διευκρίνισε ότι με αυτή τη θέση δεν αναφέρεται σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας, καθώς η χώρα του δεν έχει καμία εδαφική βλέψη εις βάρος άλλων χωρών, πόσο μάλλον μιας γείτονος χώρας, όπως ανέφερε. Έθεσε, ωστόσο, επιτακτικά ζήτημα μη τήρησης των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάνης, όσον αφορά την εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Προέδρου της Τουρκίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, θέτοντας το ζήτημα του βιοτικού επιπέδου του μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή, αλλά και αυτό της άσκησης της θρησκευτικής πίστης.

Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης ήταν ένα θέμα στο οποία επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Ερντογάν, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα του τζαμιού των Αθηνών, και υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία από την πλευρά της τηρεί όλους τους αναγκαίους όρους, ώστε ο χριστιανικός πληθυσμός να ασκεί ελευθέρα την πίστη του.

Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε την ανάγκη εύρεσης μιας «δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης» και αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν. Έκανε λόγο για «υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο για τις συνομιλίες στο Μπούρκενστοκ, όσο και στην πρόσφατη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντάνα. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν εγγυήτριες δυνάμεις και "μητέρες -πατρίδες" για την Κύπρο, είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να υποστηρίξουν την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και στην οποία δεν γίνονται βασανιστήρια. Είναι λοιπόν δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει αυτό το αίτημα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία, όπως τη χαρακτήρισε, υπογραμμίζοντας τη θέση του ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιάσουν στα θετικά βήματα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, δηλαδή στο «γεμάτο μέρος του ποτηριού, και όχι στο άδειο», όπως είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top