ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα καλωσορίζει την αναφορά Ερντογάν για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Η Αθήνα καλωσορίζει την αναφορά Ερντογάν για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Καλωσορίζει η ελληνική κυβέρνηση τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά προτάσσει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρότεινε οι δύο χώρες να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να προχωρήσει η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ερντογάν οι δύο χώρες να οικοδομήσουν γέφυρες σε στέρεα θεμέλια και τόνισε ότι αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί, αυτό θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής, όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν ότι είναι αναγκαίος ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης και υπογραμμίζουν ότι στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Η ελληνική πλευρά καλωσορίζει, παράλληλα, την παραδοχή του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται, παράλληλα, η ανάγκη για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και για τον τερματισμό της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας. Η Αθήνα καλωσορίζει και τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

Παράλληλα, , οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τη δημοκρατία στη γείτονα, με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Τσίπρα-Ερντογάν, αλλά και των εργασιών που είχαν οι διευρυμένες διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών, συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα, υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών, η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top