Στο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συντρόφου, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.
«Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των δύο λαών.
Είπε ακόμη ότι το παρελθόν και η σχέση Βενιζέλου - Ινονού «μπορεί να μας διδάξει» και προσέθεσε πως «προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας».
«Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934, όταν η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν, την είχε αναλάβει η Τουρκία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Υπογράμμισε, δε, ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση».
«Θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. «Τις σχέσεις φιλίας θα τις οικοδομήσουμε ξανά, σημαντικό είναι η βούληση να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αυτή τη φορά, ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, έπειτα από τις αντεγκλήσεις που είχαν προηγηθεί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.
Στην αντιφώνησή του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη Τούρκου προέδρου στη χώρα έπειτα από 65 χρόνια. «Είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα-δίπλα, έχουμε προαιώνια ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού στο πεδίο του τουρισμού, της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας.
Στόχος της επίσκεψης, όπως σημείωσε, είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα και αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στον τουρισμό, την οικονομία, την ενέργεια, τον στρατιωτικό τομέα και τόνισε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα Τούρκοι που κάνουν επενδύσεις. «Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους, σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον» σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και παρατήρησε ότι ένα από τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον είναι και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.
Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία, χωρίς να κάνει και εκείνος κάποια αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις