Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού Pροέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή (σ.σ.18/12) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. "Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. "Εντός των επόμενων 48ωρών...προγραμματίζουμε να καλέσουμε για μια έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε ο Ριάντ αλ Μαλικί, σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.
Από την πλευρά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο. "Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι", ανήρτησε στο twitter ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. "Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (...). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε Πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι", τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.
Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι "οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν, σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας". Το σχέδιο επίσης ζητούσε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ.
"Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ...η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη, με μια αύξηση περιστατικών, κυρίως ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα και συγκρούσεων που σημειώνονται μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβουλίου Ασφαλείας , πριν την ψηφοφορία.
"Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί", δήλωσε η Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια. "Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό", τόνισε.
"Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ", υποστήριξε. "Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία", τόνισε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα. "Έχω την υποψία ότι πολύ λίγα κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείαςαναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους", ανέφερε.
Εξάλλου, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε σοκαρισμένη από το βέτο των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει "χάσει την αντικειμενικότητά" της και πως είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται "αναποτελεσματικό" μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις