Απόφαση - ορόσημο που αφορά στα άτομα με αναπηρίες έλαβε, την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, εγκρίθηκαν δύο στρατηγικά έγγραφα τα οποία τίθενται σε εφαρμογή, με σκοπό την περαιτέρω υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Πρόκειται για την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018 - 2028 και το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 - 2020.
Συμβαδίζοντας με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζοντας την Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει από σήμερα (σ.σ. 19/12) τον δικό της χάρτη πορείας για τα αναπηρικά ζητήματα, αναφέρεται.
Συγκεκριμένα, η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018 - 2028 καθορίζει το όραμα, τις αξίες και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κύπρου για την επόμενη δεκαετία. Για πρώτη φορά υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε στρατηγικό επίπεδο, για να κατευθύνει όλους τους φορείς της πολιτείας προς τις δράσεις εκείνες που θα προσθέσουν αξία και θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες, αναφέρεται.
Το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 - 2020 που συνοδεύει την Στρατηγική καθορίζει, για την πρώτη τριετία 2018 - 2020, 86 συνολικά δράσεις, 46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις, προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία και τα τμήματα και τις υπηρεσίες τους.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συντόνισε, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες για θέματα αναπηρίας, τη διαμόρφωση των δύο αυτών στρατηγικών εγγράφων. Σημαντική για το περιεχόμενο τους ήταν η τρίμηνη δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά κατά τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2017, στο πλαίσιο της οποίας οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και οι πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους, όπως σημειώνεται.
Όραμα της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία είναι η εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες ως ισότιμων μελών της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω μεταρρυθμιστικών και πρόσθετων δράσεων, στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
`Οπως αναφέρεται, οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε δράση για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, υιοθετούνται πλήρως όπως καθορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και περιλαμβάνουν τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και ατομική αυτονομία, την ισότητα ευκαιριών, την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία.
Τα κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα όλων των δράσεων, συνεχιζόμενων και νέων, αφορούν στην προώθηση:
(α) της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κινητικότητας και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρίες,
(β) της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης τους,
(γ) των υπηρεσιών εκπαίδευσης,
(δ) της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές και στην πληροφόρηση,
(ε) της παροχής υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης,
(στ) της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας.
Από ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις