Ούτε η ιστορική επίσκεψη στο Ριάντ κατάφερε να υπερκαλύψει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για την ΑΟΖ της «παρανόμου οντότητας».
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Και όμως η επίσκεψη κρίνεται επί της ουσίας σημαντικότατη, καθώς εκτός του ότι ήταν η πρώτη Κυπρίου Προέδρου στη χώρα, στέλνει συμβολισμούς και στον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που συντηρείται «κόντρα» με τους Σαουδάραβες για την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου.
Πέραν των συμβολισμών, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας υπεγράφησαν και διμερείς συμφωνίες. Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπουργού Οικονομικών της αραβικής χώρας.
Υπεγράφη επίσης Εκτελεστικό Πρόγραμμα στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Το Πρόγραμμα υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και ο υπουργός Μεταφορών και Πρόεδρος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.
Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Κασουλίδης και εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Όλα αυτά μετά την επίσημη υποδοχή που επεφύλαξε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν.
Ο Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council), Αντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, ενώ επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της κυπριακής εταιρείας J&P.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις εγκαταστάσεις Ιωάννου και Παρασκευαϊδη στο Ριάντ βρέθηκε ο Πρόεδρος
Σε δεύτερη μοίρα η επίσκεψη
Αντί, λοιπόν, τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στην ιστορική επίσκεψη, επικεντρώθηκαν υποχρεωτικά στην κόντρα που γιγάντωσε η δήλωση του Προέδρου στο περιθώριο της παρουσίασης του «masterplan» του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε «όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομου οντότητας», καλώντας όσους επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα να περιοριστούν σε αυτά.
Η δήλωση προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, χαρακτηρίστηκε «άκρως επικίνδυνη» από το ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος «δηλώνει έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του Προέδρου περιορίστηκαν στα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα στα ενεργειακά παρά σε επί της ουσίας επεξήγηση της δήλωσης.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η επίσκεψη στο Ριάντ ήρθε σε δεύτερη μοίρα και εν ολίγοις πέρασε στο ντούκου. Τις πταίει; Αυτό θα το κρίνει η κοινή γνώμη, η οποία τρεις βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές ακτινογραφεί πιο αυστηρά τους υποψήφιους Προέδρους και τα Επιτελεία τους.
Πέραν τούτου, όμως, η σημειολογία των δηλώσεων θα μείνει και μετά την 28η Ιανουαρίου. Και όλες οι δηλώσεις χρειάζονται πια επεξηγήσεων. Αλλιώς, τη βάψαμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος χαρακωμάτων για τη δήλωση του Προέδρου – «Έτοιμος να εκχωρήσει τη διχοτόμηση της ΑΟΖ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις