Οι καταναλωτές θα πληρώσουν στην ΑΗΚ για τα 3 χρόνια καθυστέρησης στην αξιοποίηση – έλευση του φυσικού αερίου 1 δις στην ΑΗΚ, είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο μόνος σύντομος τρόπος αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο με το κοίτασμα του Αφροδίτη.
Μιλώντας σε συνάντηση, που είχε το απόγευμα της Δευτέρας 8/1, με την ηγεσία και μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το 10% του κοιτάσματος του Αφροδίτη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για μια 20ετία και το υπόλοιπο 90% τις ανάγκες της Αιγύπτου.
Αφού ανέφερε πως η αξιοποίηση – εμπορία του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη μπορεί να γίνει με το τερματικό στην Ντανιέτα, πρόσθεσε πως είναι δυνατό με άλλο αγωγό να καταστεί εμπορεύσιμο και το κοίτασμα του Ονησίφορος .
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως η πρόταση του για τον τομέα της ενέργειας είναι η αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού πλούτου με παράλληλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσθεσε πως τομείς όπως η υγεία και η παιδεία μπορούν προσφέρουν στο ΑΕΠ.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μετέφερε τις προτάσεις της υποψηφιότητας του για την οικονομία, τις προσπάθειες αποκατάστασης της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, που όπως ανέφερε πρέπει να είναι ο στόχος ενός συγκροτημένου, ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, για τα προβλήματα και την προοπτική της. «Ειλικρινά πιστεύω ότι παρόλα τα προβλήματα με τις σωστές προτάσεις, τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και αποφασιστικότητα μπορούμε να προχωρήσουμε με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επαναφέρουν την κυπριακή οικονομία εκεί που ήταν το 2008» πρόσθεσε.
«Μια ανερχόμενη, δυναμική οικονομία στην καρδιά της ΕΕ», συνέχισε αναφέροντας ότι οι προτάσεις του έχουν στόχο τη διαχείριση του υπέρ δανεισμού και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να αποκατασταθούν οι ζημιές του 2013, να καταστεί η κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική σε συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι θα μεταρρυθμίσει τη δημόσια υπηρεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να υποβοηθούνται ακόμα περισσότερο οι κυπριακές επιχειρήσεις, θα δώσει κίνητρα, απαλύνοντας φορολογικά βάρη ιδιαίτερα στους παραγωγικούς τομείς και θα δοθούν τα απαιτούμενα κίνητρα που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει. Οι δικές μας προτάσεις μπορούν να πετύχουν αυτούς τους στόχους και όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε άκρως εποικοδομητική τη συζήτηση. Πρόσθεσε ότι «ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, συμφωνούμε σε πλείστα – αν όχι σε όλα- τα θέματα και προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε περαιτέρω ότι η ΟΕΒ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα όσα έχουν αναφερθεί στον ανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου, στην εξωστρέφεια, τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη συγχώνευση και συνεργασία εταιρειών γενικότερα και όλες τις προτάσεις που με πρακτικά μέτρα θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου κατά τη συνάντηση του υποψηφίου Προέδρου με τα μέλη της Ομοσπονδίας έκρινε χρήσιμο να υπενθυμίσει ότι η ΟΕΒ δημιουργήθηκε το 1960 μετά από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ώστε να υπάρξει το αντίβαρο ισορροπίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να εκπονούνται καλύτερες πολιτικές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις