Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η ψήφιση, από την ελληνική Βουλή, του πολυνομοσχεδίου με τα πενήντα περίπου προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε με 154 θετικές ψήφους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πολιτική αντιπαράθεση κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους. Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως η ψηφοφορία αποτελεί το κλείσιμο ενός μεγάλου και δύσκολου κύκλου για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».
Αναφερόμενος στις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης».
Ως προς το δικαίωμα στην απεργία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης, η οποία «ούτε καταργείται, ούτε απειλείται», και χαρακτήρισε «ασύστολο ψεύδος» αυτά που λέγονται από όσους κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι υλοποιεί απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση μάχεται για την προστασία των εργαζομένων μέσα στις δεδομένες δυσκολίες, σε αντίθεση με το παλιό πολιτικό σύστημα που αναζητά πώς θα επανέλθει στην εξουσία.
Υπερασπιζόμενος τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή δεν ορίζει ότι το 50% συν 1 όλων των μελών του σωματείου πρέπει να ψηφίσει υπέρ της απεργίας, αλλά ότι θα πρέπει απλώς να παρίστανται στη γενική συνέλευση, προκειμένου να υπάρχει απαρτία.
Ως προς τα οικογενειακά επιδόματα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι 730.000 οικογένειες, από τις 800.000 που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, θα δουν πολύ σημαντική αύξηση έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν, με ενίσχυση των επιδομάτων του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, ενώ σημαντικό μέρος των τρίτεκνων και πολύτεκνων θα δουν αυξήσεις στην οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν.
Υπεραμυνόμενος του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι θετικές ρυθμίσεις του είναι «αρκετά περισσότερες από τις όποιες αλλαγές γίνονται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν που εμείς στη διαπραγμάτευση διεκδικήσαμε», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι επί της διακυβέρνησής του «η Βουλή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιήσει προαπαιτούμενα».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα που, κατά τον ίδιο, «χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα» ότι διέπεται από εκνευρισμό, αμηχανία, ενώ απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση τάση «καταστροφολογίας». «’Όχι μόνο τελειώνει οριστικά ο διακαής πόθος της καταστροφής, της παρένθεσης και της παλινόρθωσής του, αλλά και […] οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, που τότε δεν θα υπάρχει ίχνος πειστικού αφηγήματος από την πλευρά τους προς τους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλοι θα κριθούν από την ιστορία, σε συνάρτηση με τις εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν, αλλά και με το παραγόμενο αποτέλεσμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζει πλέον να γίνεται ορατό.
Απευθυνόμενος σε οξείς τόνους προς τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις του διαψεύδονται και ότι η Ελλάδα ανακάμπτει. Μιλώντας για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται αυτή η προοπτική να αποτυπωθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς και στο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση, στόχος στο προσεχές Eurogroup είναι να προχωρήσει και η συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.
Στον Πρωθυπουργό απάντησε σε οξείς τόνους ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται ως προς την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο, «την ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί ένα άτυπο μνημόνιο μέχρι το 2022».
«Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση, ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, εκεί όπου θα είχαμε φθάσει το 2014, αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε και παρέπεμψε στην πρόσφατη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ ο οποίος είπε ότι "δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος".
Ως προς τη μείωση της ανεργίας, την οποία επικαλέστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτή επιτυγχάνεται «με μισθούς πείνας και με την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. Είναι ψέμα ότι αντιστράφηκε η σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, σύμφωνα με τα οποία «οι νέες θέσεις εργασίας για το 2017 ήταν κατά 55% μερικής απασχόλησης, ενώ το 2014 ήταν 50%».
Ως προς τις τροποποιήσεις στα οικογενειακά επιδόματα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ορθή την αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί, αλλά άδικες τις τροποποιήσεις στα επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.
Για το ζήτημα του δικαιώματος κήρυξης απεργίας, ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, στις οποίες θα απαιτείται η συμμετοχή του 50%+1. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα καζίνο και τον τζόγο.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι «καλύτερες ημέρες δεν έρχονται και ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα», όπως είπε.
Ειδική ήταν η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. «Έχετε επιλέξει τον δρόμο της κρυφής διπλωματίας. [...] Η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο ζήτημα για κομματικούς σκοπούς.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για τις ενέργειές της, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για συνεννόηση είναι η διατύπωση ενιαίας κυβερνητικής θέσης. «Ο κ. Καμμένος το πρωί δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι ζητά δημοψήφισμα, και το βράδυ αδειάζει τον εαυτό του», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, υπήρξε μικρή ένταση έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ, της ΠΝΟ και του ΠΑΜΕ έληξαν λίγο νωρίτερα χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις