ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Προς «τετρακομματική κυβέρνηση» οι πολιτικές δυνάμεις της ψευδοβουλής

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Προς «τετρακομματική κυβέρνηση» οι πολιτικές δυνάμεις της ψευδοβουλής

Είμαστε διαλλακτικοί και μια συμφωνία για μια τρικομματική ή τετρακομματική «κυβέρνηση» μπορεί να συμβεί δήλωσε σήμερα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι.

Επίσης σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ο γγ του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ασίμ Ιντρίς δήλωσε πως οι ανεπίσημες επαφές για μια συνεργασία μεταξύ ΡΤΚ – ΚΛ – ΚΚΔ – ΔΚ συνεχίζονται σε θετικό κλίμα. Εάν θέλουμε μια πιο όμορφη «χώρα» αυτά τα τέσσερα κόμματα είναι υπεύθυνα γι’ αυτό και θα σηκώσουν το βάρος, σημείωσε.

Μια συμμαχία ΚΕΕ- ΔΚ και κόμμα της Αναγέννησης δεν φέρει το μήνυμα μιας νέας αρχής αλλά την συνέχιση του υφιστάμενου συστήματος, είπε προσθέτοντας ότι για μια νέα αρχή πρέπει τα τέσσερα προαναφερόμενα κόμματα να συνεργαστούν.

Η Κίπρις πάντως παρουσιάζει σήμερα την συνεργασία ως τετελεσμένο και αναφέρεται σε συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων χθες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «πρωθυπουργός» θα είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ και οι αρχηγοί των άλλων τριών κομμάτων θα είναι «αναπληρωτές πρωθυπουργοί» αναλαμβάνοντας ένα «υπουργείο» ο καθένας. Στόχος γράφει είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» μεταρρυθμίσεων αντί μιας βραχύβιας που θα οδηγούσε τη «χώρα» σε νέες περιπέτειες.

Η Κίπρις γράφει ότι τα «υπουργεία» θα διαμοιραστούν ως εξής: ΡΤΚ 4, ΚΛ 3, ΔΚ 3 και ΚΚΔ 2. Το ΔΚ θέλει τα «υπουργεία δημοσιονομικών και οικονομίας» και τα άλλα κόμματα δεν αντέδρασαν. Το ΚΛ ζήτησε τα «υπουργεία εξωτερικών, οικονομίας και εργασίας», το ΚΚΔ τα «υπουργεία παιδείας και εσωτερικών» και στο ΡΤΚ μένουν εκτός από την «πρωθυπουργία» τα «υπουργεία υγείας, μεταφορών και γεωργίας». Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό μπορεί να μην είναι το τελικό αποτέλεσμα καθώς οι συνεννοήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η «πρωθυπουργία» θα ανήκει στο ΡΤΚ μαζί με 3 «υπουργεία», 3 θα έχει και το κόμμα του Λαού και από 2 τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό. Συζητείται, προστίθεται, ακόμη η φόρμουλα το ποιος θα πάρει ποιο «υπουργείο» αλλά οι αρχηγοί των 4 κομμάτων έχουν καταλήξει σε γενικές γραμμές για την σύνταξη ενός «πρωτοκόλλου συνεργασίας».

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για τα όσα ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για το πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφωθεί γύρω από την επανεκκίνηση του Κυπριακού. Σε μια περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας, η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στην προεργασία, στις συγκλίσεις που έχουν ήδη καταγραφεί και κυρίως, στην πολιτική βούληση των εμπλεκομένων.

BEST OF TOTHEMAONLINE