Διαδηλώσεις ακολούθησαν την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερία «Αφρίκα» του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Συγκεκριμένα, διαδηλωτές απέκλεισαν τους εργαζόμενους της εφημερίδας εντός του κτηρίου και επιτέθηκαν με πέτρες, αυγά, μπουκάλες. Με τουρκικές και σημαίες του ψευδοκράτους, οι διαδηλωτές που άκουσαν τη διαταγή του Τούρκου Προέδρου για «να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», έμειναν για αρκετή ώρα έξω από τα γραφεία της «Αφρίκα».
Έκαψαν φύλλα της εφημερίδας, που συνέκρινε την εισβολή στην Αφρίν της βόρειας Συρίας με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ με μπροστάρη τον φερόμενο ως δολοφόνο του Τάσου Ισαάκ και «βουλευτή» με το κόμμα των εποίκων Ερχάν Αρικλί τρομοκράτησαν όσους βρίσκονταν στο σημείο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα αλλά και διάφορες τ/κ ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, κυρίως Τούρκοι έποικοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που βρίσκονται απέναντι από τη «βουλή» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος», «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει», «Τα χέρια που θα απλώσουν στη σημαία, θα σπάσουν». Κάποιοι σκαρφάλωσαν εξωτερικά στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αφρίκα για να κατεβάσουν την πινακίδα της εφημερίδας, ενώ κάποιοι έκαψαν μια εφημερίδα μπροστά.
Όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις της Τσινέλ Σενέμ Χουσεΐν, που έγινε γνωστή όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή ύψωσε, με τον σύζυγό της, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο όχλος έσπασε τζάμια και προκάλεσε ζημιές στο κτήριο της εφημερίδας.
Επίσης, οι κατοχικές αρχές δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το μαινόμενο πλήθος, το οποίο υπάκουσε στα διατάγματα του Ερντογάν και επιχείρησε να λιντσάρει και τους εργαζόμενους, τους οποίους αποκαλούσε «μπάσταρδους των Ελληνοκυπρίων».
Πάντως και όσοι ήταν μέσα στο κτήριο και ο Σενέρ Λεβέντ, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε έκκληση για βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και από όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.
Ακιντζί: Δεν ήταν εισβολή το 1974
Σε μια εποχή που πρέπει όλοι να έχουμε ενότητα και να είμαστε λογικοί, δυστυχώς παρασυρόμαστε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, και δεν πρέπει να παίξουμε αυτό το παιχνίδι, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί σήμερα, σχολιάζοντας τόσο την επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν όσο και τα όσα ακολούθησαν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αφρίκα με τον τίτλο «Ακόμη μια εισβολή από την Τουρκία».
Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα να πάρει μέτρα για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος πόνος, πρόσθεσε λέγοντας ότι τον όρο «εισβολές» δεν τον χρησιμοποίησαν ούτε τα ΗΕ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να αποκαλείται «εισβολή» η «ειρηνευτική επιχείρηση» - κατά την έκφρασή του – που εμπόδισε την ένωση.
Θέλοντας – όπως ανέφερε – να προειδοποιήσει τον «λαό», είπε ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια για προβοκάτσια και υποκίνηση (επεισοδίων), καλώντας «αστυνομία» και «δυνάμεις ασφαλείας» να κάνουν αυτό που πρέπει. «Δεν είναι σωστό να διορθώνεις τις λάθος απόψεις με λάθος ενέργειες. Ακριβώς το αντίθετο, θα επιτύχει την εξάπλωση που δεν τους αρμόζει».
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο έγινε λόγω του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που διέπραξε η ελληνική φασιστική χούντα – όπως έγραψε – μαζί με τον Νίκο Σαμψών, που στόχευε στην ένωση (με την Ελλάδα).
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το 2004 στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν αλλά και το 2017 στη Διεθνή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά επιδείχθηκε η βούληση για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και τη σοβαρή μείωση του αριθμού στρατιωτών «που ήρθε για την ειρήνη στην Κύπρο» - κατά την έκφρασή του - "ωστόσο κρίμα που η ε/κ πλευρά το απέρριψε".
«Εάν δεν ήταν η 20η Ιουλίου η Κύπρος θα ήταν νησί συνδεδεμένο με την Ελλάδα και οι Τ/κ, στην καλύτερη περίπτωση, όπως οι Τούρκοι στη δυτική Θράκη, θα γίνονταν μειονότητα».
Αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι ο πόλεμος εκεί είναι στον έβδομο χρόνο και στην περιοχή βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν, άλλες χώρες αλλά και διαφορετικές ένοπλες οργανώσεις. Η Τουρκία, πρόσθεσε, αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε επιχείρηση, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν, και για να προστατέψει τη δική της ασφάλεια στα σύνορά της.
Δεν θέλουμε ως κοινότητα που έχουν ζήσει τον πόνο του πολέμου να χυθεί άλλο αίμα, ωστόσο για να μην ζήσουν ακόμη μεγαλύτερο πόνο στο μέλλον, η Τουρκία είχε το δικαίωμα να πάρει μέτρα και αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης. Πρόσθεσε δε ότι, όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί από τις τουρκικές αρχές, οι στόχοι είναι καθαρά στρατιωτικοί και ευχήθηκε ο ίδιος να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
Τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν σε στρατιωτικό επίπεδο με μια ενεργό διπλωματία θα μπορέσουν να γίνουν μόνιμα, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι όσοι μένουν στην περιοχή, Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι, όποια θρησκεία ή δόγμα και αν έχουν, θα είναι μακριά από την τρομοκρατία και θα μπορέσουν να ζήσουν σε ειρήνη, διαφυλάσσοντας την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και των άλλων χωρών της περιοχής.
Ο Μουσταφά Ακιντζί κατέληξε λέγοντας ότι δεν του άρεσε ο χθεσινός τίτλος της Αφρίκα, δεν τον εγκρίνει, αλλά όσο ενοχλητικό και αν είναι ένα δημοσίευμα, ο χώρος για να λυθεί το ζήτημα είναι η πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών.
Στα Ηνωμένα Έθνη και στο ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ η Κυπριακή Δημοκρατία για την Αφρίκα
Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα `Εθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση κατά της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας. Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα", στην κατεχόμενη Λευκωσία, σημειώνοντας πως αυτά έγιναν σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους «αδελφούς και αδελφές» του στην κατεχόμενη Κύπρο να «δώσουν την αναγκαία απάντηση» στην «Αφρίκα», η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία.
"Η παρακίνηση του Τούρκου Προέδρου, η οποία περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του τύπου και της έκφρασης", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και τα επακόλουθά της στην κατεχόμενη Κύπρο και, όπως σημειώνεται, "στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση και ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας".
Το θέμα θα τεθεί επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και σε αρμόδιους για την ελευθερία του Τύπου ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.
Αλέκος Μιχαηλίδης/ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Διαδηλωτές έξω από την «Αφρίκα» μετά τη «διαταγή» Ερντογάν - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 'Ενωση Συντακτών: 'Όχι στη βαρβαρότητα κατά Αφρίκα-Λεβέντ'
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις