Οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα στις παραμέτρους και μετά σε διαπραγματεύσεις, δηλώνει ο Οζερσάι.
Χωρίς να φτάσουμε σε μια κοινή αντίληψη των πλευρών για τη βάση και τις παραμέτρους και χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία, η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων θα είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν θα μπορεί να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσθέτοντας ότι πριν τις συνομιλίες οι πλευρά στην Κύπρο πρέπει να οικοδομήσουν έναν διάλογο.
Στην πρώτη του συνέντευξη ως νέος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» της τετρακομματικής κυβέρνησης στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ), ανέφερε ότι εδώ και 50 χρόνια γίνεται αναφορά σε ένα μοντέλο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ωστόσο «επειδή και οι δύο πλευρές το κατανοούν διαφορετικά αυτό, στην πραγματικότητα δεν ήταν κοινός στόχος και κοινές παράμετροι. Υπάρχει μια ασυμφωνία για το ποιο πράγμα γίνονταν διαπραγματεύσεις. Βασικά δεν υπάρχει συμφωνία του τι τύγχανε διαπραγμάτευσης. Οι πλευρές χρειάζεται να συμφωνήσουν στο θέμα των παραμέτρων και να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτές».
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι με έναν υγιή διάλογο μεταξύ των πλευρών να συζητήσουμε εάν μπορεί ή όχι να βρεθεί ένας κοινό στόχος», πρόσθεσε.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει πείρα 12 χρόνων στις διαπραγματεύσεις και πως έχουν δοκιμασθεί όλες οι μέθοδοι διαπραγμάτευσης, είπε ότι ο λόγος της μη λύσης δεν είναι η μεθοδολογία και ο τρόπος, αλλά «το περιεχόμενο και η βούληση».
Επανέλαβε τη θέση ότι η ε/κ κοινότητα δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με την τ/κ κοινότητα την εξουσία και τον πλούτο, προσθέτοντας ότι παρ’ όλο που για 14 χρόνια ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλάμβανε δεικτικά (για τον διαμοιρασμό της εξουσίας), φάνηκε στην προηγούμενη διαδικασία ότι οι Ε/κ δεν άλλαξαν στάση.
Σχολιάζοντας την αναφορά Ακιντζί ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά, ο κ. Οζερσάι είπε ότι «η νοοτροπία δεν αλλάζει ούτε σε 3 μέρες, ούτε σε 3 μήνες, ούτε σε 3 χρόνια. Η αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται χρόνο. Γι’ αυτό το λόγο χωρίς να υπάρχει αυτή η αλλαγή νοοτροπίας ή ενόσω οι πλευρές δεν καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα όσον αφορά τις παραμέτρους της λύσης, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δε θα μπορέσει να οδηγήσει πουθενά».
Σε ερώτηση τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν αλλάξει η νοοτροπία των Ε/κ και ποιες είναι οι εναλλακτικές, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι από καιρού εις καιρόν ακούγονται διάφορα για εναλλακτικές παραμέτρους και μοντέλα λύσης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται συμφωνία και συγκατάθεση και των δύο πλευρών.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι πρόσθεσε ότι το άτομο ή τα άτομα που ηγούνται της κοινότητας θα πρέπει να βοηθούν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους στην αλλαγή της νοοτροπίας.
Ερωτηθείς για το αν θα συνεχίσουν τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για τις θείες λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα και στο θέμα της βοήθειας που τους εγκλωβισμένους Ε/κ και Μαρωνίτες, ο νέος «υπεξ» απάντησε ότι θα ακολουθήσουν μια πολιτική νούσιμη, σύγχρονη που θα αναβαθμίσει το κύρος του ψευδοκράτους χωρίς να αναιρεί τα δικαιώματα του τ/κ «λαού».
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι και ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών είπε ότι υπάρχει μια περίοδος περισυλλογής. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το σημείο που χρειάζεται, περισυλλογή με επίκεντρο την ουσία.
Ο κ. Οζερσάι επεσήμανε ότι στο «κυβερνητικό πρωτόκολλο» υπάρχει σαφή αναφορά ότι οι εταίροι στην «κυβέρνηση» επιφυλάσσονται για τις δικές τους θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό και πως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν κάποιος αναφέρεται σε κοινά σημεία ή ένας «υπουργός» εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.
Όσον αφορά το αν θα συμμετέχει ενεργά ή όχι στις διαπραγματεύσεις ο ίδιος, ο κ. Οζερσάι είπε ότι στις εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα έχουν ως «κυβερνητικοί εταίροι» με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί θα ανταλλάζουν απόψεις θεωρώντας – όπως είπε – πιο σημαντικό το περιεχόμενο (των συνομιλιών) και το να βρίσκονται σε διαβούλευση με τον κ. Ακιντζί. «Αυτό θα δυναμώνει την θέση και της τ/κ πλευράς».
Φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο, ο «υπουργός εξωτερικών» μίλησε επίσης για μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει προτάσεις και επί δικής του θητείας στην διαπραγματευτική ομάδα, για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά δεν λήφθηκαν υπόψην από την ε/κ πλευρά.
Υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που έχει κάνει για το θέμα αυτό με διάφορες χώρες η ε/κ πλευρά είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να προβαίνει σε αλλαγή στον θαλάσσιο χώρο αρμοδιότητας της Τουρκίας, ακόμα και εάν αυτή δεν έχει υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ.
Θα γίνουν αλλαγές στο θέμα των αποζημιώσεων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Ο νέος «υπέξ» ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία, «ο στρατηγικός μας εταίρος και ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος» πρέπει να γίνουν πιο υγιής και στη βάση ενός καλού διαλόγου και σε αυτό, όπως είπε, μπορεί να συμβάλλει το «υπουργείο εξωτερικών».
Θεωρεί δε ανάμεσα στα καθήκοντα του «υπουργείου εξωτερικών» να εξηγήσει καλύτερα στο εξωτερικό ποιες είναι οι σκέψεις, οι προσδοκίες και οι θέσεις των Τ/κ, όχι μόνο στο Κυπριακό και αυτό είναι αποστολή των «αντιπροσώπων» στο εξωτερικό, που μπορεί να μην έχουν το στάτους των «πρεσβειών» και ούτε να πραγματοποιούν επαφές με πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, αλλά εξηγούν και μεταφέρουν τις θέσεις των Τ/κ και του «κράτους τους».
Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το «υπεξ» χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και ήδη μίλησε για το θέμα αυτό με την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» και σύντομα θα προσλάβουν με εξετάσεις άλλα 20 άτομα.
Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές για τον αγώνα ενάντια στο μαύρο χρήμα, την τρομοκρατία και το εμπόριο προσώπων και έθεσε ως στόχο να βελτιώσουν «θεσμούς» όπως την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» σε συνεργασία με τα «υπουργεία εσωτερικών και δημοσιονομικών».
Σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις μέσω της εν λόγω «επιτροπής» έχουν πληρωθεί με την στήριξη της Τουρκίας, ο κ. Οζερσάι είπε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για να γίνει πιο λειτουργική όσον αφορά ειδικά το θέμα των αποζημιώσεων, όπως η επιβολή φορολογίας που θα συνδέεται με την αύξηση της αγίας της περιουσίας που διεκδικείται εάν πωληθεί ή αλλάξει χέρια. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, σημείωσε, αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις δικές του, τις οποίες θα μεταφέρει στην ατζέντα της «κυβέρνησης συνεργασίας».
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε τέλος ότι το «ΤΑΚ» είναι ο μόνος «θεσμός» που υπάγεται στο «υπεξ», το χαρακτήρισε λυθία λίθο του Τύπου και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοσή του όσον αφορά την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις