Από τις 7 Ιουλίου και την επομένη του δείπνου στο Κραν Μοντανά, όπου «κλειδώθηκε» η αποτυχία του προηγούμενου κύκλου των διαπραγματεύσεων τα πάντα έδειχναν στάσιμα στο Κυπριακό.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Το μέλλον του δεν προμηνύεται προς το παρόν ελπιδοφόρο, από τη στιγμή που η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αφενός επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο και αφετέρου μιλούν για συμφωνία της μορφής λύσης πριν τις διαπραγματεύσεις.
Επί τούτου, ο πρώτος άξονας επικεντρώνεται στις βουλές της Άγκυρας. Μπορεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, εντούτοις είναι σαφέστατη η πρόθεση για μεταβολή της συζήτησης.
Άλλωστε, η λύση δύο κρατών, όπως συζητείται, είναι κάτι που θα βρουν μπροστά τους οι διαπραγματευτές. Δεν είναι, λοιπόν, άστοχες οι δηλώσεις πρώτα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έπειτα του νέου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, για συζήτηση νέας βάσης πριν την επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Ο δεύτερος άξονας είναι αυτός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι συνεργάτες τους επικεντρώνονται σε επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας πριν το καλοκαίρι.
Η σχεδόν ενδιάμεση λύση θα στηριχθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες, αν και παραμένει προφορικό. Μετά από τη συμφωνία αυτή θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου λύσης. Άτυπο χρονοδιάγραμμα είναι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2019. Έπειτα θα κατατεθεί σχέδιο σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Αυτή τη φορά, όμως, ο ΟΗΕ δεν φαίνεται να θέλει να «ηττηθεί». Εξ ου και η προσπάθεια για επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ο τρίτος άξονας είναι η ίδια η τακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα κουβαλήσει τη «λαϊκή εντολή» σε νέες διασκέψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η Σπέχαρ στο Προεδρικό και ο Αναστασιάδης στο τραπέζι
Η πρώτη του προσπάθεια θα είναι η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Γι’ αυτό θα καλέσει την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο Προεδρικό. Για να της ζητήσει να μεταφέρει στον κατοχικό ηγέτη την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συνεννοηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα ούτως ώστε να «εμπλέξει» εκ νέου την Αθήνα και την Άγκυρα σε αυτή την προσπάθεια.
Από κει και έπειτα, μια νέα διάσκεψη, όπως επανειλημμένα δήλωσε στην προεκλογική του εκστρατεία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενώ μέχρι τώρα στηριζόταν αποκλειστικά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον για τη Λευκωσία έχει μεγάλη σημασία η εμπλοκή των μονίμων μελών.
Επομένως, αυτοί είναι οι τρεις άξονες –ΟΗΕ, ΚΔ, Τουρκία– που αναμένεται να σχηματοποιήσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πλέον, όμως, τίποτα δεν μοιάζει ίδιο με τις προηγούμενες φορές. Ειδικά τη στιγμή που η Άγκυρα, η οποία κατέχει το κλειδί της λύσης, μιλά για παραμέτρους εκτός ψηφισμάτων ΟΗΕ και για συζήτηση επί της βάσης πριν τις διαπραγματεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό και Σκοπιανό στη συνάντηση Κοτζιά - Συλλούρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις