Δεν κλιμακώθηκε ούτε την Τρίτη (14/2) η ένταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα εντάθηκε με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε –και μετά τον εμβολισμό σκάφους στα Ίμια– Ελλάδα και Κύπρο για «μεσογειακό Αφρίν», υποστηρίζοντας ότι «οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τον στρατό μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλή Ερντογάν: «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης ανακαινισμένων θαλάμων στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, είπε «να μην ανησυχεί κανένας», ωστόσο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να αποκλιμακώσουν την ένταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα –Γιλντιρίμ για κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο
Την ίδια ώρα ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ αναμενόταν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως εντολή να παρέμβει επί των τουρκικών πολεμικών σκαφών.
Το Saipem 12.000 παραμένει καθηλωμένο, η ΕΝΙ «στέκεται στον πούντο της», όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένουν για τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής πλευράς που «δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΟΖ: Συνάντηση Λακκοτρύπη-ΕΝΙ – «Συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας»
ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα ως προς την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο οι Τούρκοι δεν φαίνεται να αλλάζουν γνώμη και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο αναβολής της γεώτρησης είναι ανοικτό.
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα, τη στιγμή που η παράνομη τουρκική Navtex λήγει στις 22 Φεβρουαρίου και το Saipem 12.000 θα πρέπει να βρεθεί στο Μαρόκο τον Μάρτιο για άλλη γεώτρηση.
Τα περιθώρια στενεύουν και τα παραληρήματα του Τούρκου προέδρου δεν αποδεικνύουν οποιαδήποτε «καλή θέληση» για αποκλιμάκωση της έντασης.
Από την άλλη, οι παρεμβάσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών έπεσαν στο κενό. Κάθε μέρα είναι κρίσιμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις