Όλοι έχουμε ανάγκη να κοιμόμαστε αρκετές ώρες. Ωστόσο είναι απαραίτητο το 8ωρο;
Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ λίγο πριν τον ύπνο; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσουμε ώστε να κοιμηθούμε με μεγαλύτερη ευκολία; Σας παρουσιάζουμε μύθους και αλήθειες για τον ύπνο.
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου. Το 8ωρο μπορεί να είναι ο κανόνας, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι είναι η ιδανική διάρκεια. Αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ώρες ύπνου που έχει ανάγκη κάποιος είναι εκείνες που τον κρατούν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρα. Ωστόσο αν κάποιος νιώθει υπνηλία παρά τις αρκετές ώρες ύπνου, καλό είναι να ελέγξει μήπως η ποιότητα του ύπνου του είναι φτωχή.
Η αποφόρτιση του μυαλού είναι το σημαντικότερο βήμα για να κοιμηθείς. Για να το πετύχεις αυτό διάβασε ένα βιβλίο, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, ή άκουσε την αγαπημένη σου μουσική.
Αν πιεις καφέ πριν τον ύπνο θα μείνεις ξύπνιος όλο το βράδυ. Κάποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα στις παρενέργειες της καφεΐνης, επομένως αυτά είναι που θα πρέπει να αποφεύγουν ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη αργά το απόγευμα. Ωστόσο το σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου. Αν ενώ για χρόνια πίνεις καφέ το απόγευμα και ξαφνικά έχεις πρόβλημα με τον ύπνο, σίγουρα δεν οφείλεται στον καφέ.
Η άσκηση πριν τον ύπνο θα σε εμποδίσει να κοιμηθείς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφορτίζεσαι μετά την άσκηση και πριν τον ύπνο.
Χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο όσο μεγαλώνουμε. Οι ανάγκες ύπνου κάθε οργανισμού διαμορφώνονται στα 20 μας χρόνια και έκτοτε δεν αλλάζουν και πολύ όσο μεγαλώνουμε. Όμως όσο μεγαλώνουμε ο ύπνος μας γίνεται πιο ελαφρύς με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πιο εύκολα και ενδεχομένως να δυσκολευόμαστε περισσότερο να μας πάρει ξανά ο ύπνος.
Μπορεί να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο. Αν, όμως, δεν ξεκουράζεσαι όσο πρέπει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται το Σαββατοκύριακο.
Η στάση του ύπνου έχει κάτι να πει για την προσωπικότητά σου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς όλοι μας αλλάζουμε δεκάδες στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Έτσι η στάση με την οποία πέφτουμε για ύπνο ή αυτή που ξυπνάμε δεν είναι απαραίτητο και η στάση την οποία έχουμε τις περισσότερες ώρες του ύπνου.
Επίσης, η στάση που υιοθετεί ένα ζευγάρι στον ύπνο, δεν έχει επίσης σχέση με το πόσο δεμένο είναι.
Από altsantiri.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις