ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα βρεθούν στην Κύπρο σύμφωνα με τον Ακιντζί

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα βρεθούν στην Κύπρο σύμφωνα με τον Ακιντζί

Συναντήσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο θα έχουν το επόμενο διάστημα αξιωματούχοι του ΟΗΕ από την Νέα Υόρκη για να διερευνήσουν τις θέσεις των πλευρών για το μέλλον, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης. Μουσταφά Ακιντζί ανακοινώνοντας ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα δει την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ήταν ο μόνος που προέβη σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη στο «προεδρικό» με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, έχει μια πολύ ξεκάθαρη στάση και έχει δηλώσει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές οι οποίες εάν του πουν με την δική τους ελεύθερη βούληση από κοινού τί θέλουν, τα ΗΕ είναι έτοιμα να βοηθήσουν. Σε αυτή την ανοικτή έκκληση εμείς ως τ/κ πλευρά όπως πάντοτε, θέλουμε να έχουμε εποικοδομητική προσέγγιση, πρόσθεσε. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν, πράγματα που πρέπει να τα δούμε πριν, όπως δήλωσε. «Ποια είναι αυτά; Εάν η ε/κ πλευρά είναι πραγματικά έτοιμη να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και τον πλούτο της Κύπρου. Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν αρκετά τεκμήρια ότι δεν είναι έτοιμη για διαμοιρασμό (της εξουσίας)».

Κατά τον κ. Ακιντζί για την έγκριση το 2004 του σχεδίου Ανάν από την τ/κ πλευρά αυτό ήταν ένα από τα σημαντικά ζητήματα και το τί έζησαν στο Κραν Μοντανά είναι το τελευταίο παράδειγμα (του πόσο σημαντικό είναι το θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας). «Παράλληλα η πιο απτή απόδειξη ότι δεν θέλουν να διαμοιραστούν τον πλούτο είναι αυτά που ζούμε σήμερα. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο που ανήκουν στην Κύπρο, θεωρούν ότι ανήκουν μόνο σε αυτούς και κάνουν μονομερή βήματα. Παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν πριν από μένα αλλά και κατά τη δική μου θητεία. Μάλιστα ως τ/κ πλευρά πάντοτε κάναμε την έκκληση να μην κάνουμε το θέμα αυτό πεδίο έντασης αλλά είναι εφικτό να το μετατρέψουμε πεδίο συνεργασίας». Από μια τέτοια συνεργασία, συνέχισε, θα επωφεληθούν όχι μόνο οι δύο κοινότητες αλλά όλοι οι άνθρωποι στην Κύπρο.

Γι’ αυτό, συνέχισε, ζήτησε από τους Ε/κ να ακούσουν την πρόταση των Τ/κ, να συνεργαστούν μαζί τους, προσθέτοντας ότι ακόμα και επανέλαβε πολλές φορές – όπως είπε – «εάν στο θέμα της λύσης στέκεστε μακριά, σε αυτό το θέμα (του φυσικού αερίου) με διάλογο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασίας. Μην το παραβλέπετε αυτό». Όμως δεν εισακούστηκε, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, και φτάσαμε στο σήμερα.


Κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο θέλει ο Τ/κ ηγέτης

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως οι συμφωνίες Τουρκίας – ψευδοκράτους που αφορούν δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο είναι παράνομες και την αποχώρηση της πλατφόρμας Σαϊπέμ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχουν κάνει κανένα βήμα εκτός διεθνούς δικαίου. «Όλα γίνονται εντός του διεθνούς δικαίου. Όσα δικαιώματα έχουν αυτοί (οι Ε/κ) στις φυσικές πηγές, έχουν και οι Τ/κ. Εκτός αυτού και πάλι εντός διεθνούς δικαίου, η Τουρκία έχει τις δικές της απόψεις, συμπεριφορά, αιτήματα. Από νομικής άποψης δεν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς αυτός που είναι αντίθετος μέχρι σήμερα είναι η ε/κ ηγεσία».


Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι η δήλωση πως ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και όλοι θα επωφεληθούν όταν έρθει η ώρα από αυτόν, Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι «πιστεύουν (οι Ε/κ) ότι μας ικανοποιεί. Στο κράτος στο οποίο αναφέρονται είμασταν και εμείς συνέταιροι μέχρι το 1963». Εάν, συνέχισε, εκείνο το κράτος παρέμενε, οι Τ/κ θα είχαν λόγο και τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε. Αλλά σήμερα είναι μόνο ε/κ κράτος, πρόσθεσε.

«Το πιο έξυπνο είναι να αφήσουν το γινάτι ότι δεν διαπραγματεύονται αυτό το θέμα με εμάς και να συζητηθούν αυτά τα θέματα σε μια κοινή επιτροπή. Εάν γινόταν αυτό, δεν θα ζούσαμε όσα ζούμε σήμερα». Υποστήριξε δε ότι δεν είναι σοβαρή η θέση της ε/κ πλευράς ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο όπου θα κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο και εάν υπάρξει μια λύση θα επωφεληθούν και οι Τ/κ.

Η αποχώρηση της πλατφόρμας - γεωτρύπανου (της ΕΝΙ) είναι, κατά τον κ. Ακιντζί, δείγμα του πόσο λάθος ήταν ξένες εταιρείες να επιχειρήσουν ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε αυτή την προβληματική περιοχή ενώ δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού και δεν έχει δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή.


«Ελπίζω σίγουρα αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και για τις μετέπειτα συνομιλίες και τόσο οι ξένες εταιρείες όσο και η ε/κ πλευρά να συναντηθούν μαζί μας στον δρόμο της συνεργασίας». Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «Η Κύπρος και η περιοχή γύρω της έχει πλούτο που σε περίπτωση συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και των χωρών της περιοχής θα μπορούσε να αποτελέσει πλούτο για το μέλλον τους αλλά ταυτόχρονα είδαμε όλοι μαζί και γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι εγκυμονεί και κρίσεις».

«Αυτό το κράτος δεν ανήκει μόνο στους Ε/κ, η διεθνής αναγνώριση, η ιδιοκτησία του κράτους δεν σημαίνει ότι έχουν δικαιώματα με την έννοια του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι σφετερισμός, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι κάτι παρόμοιο είναι αυτό το οποίο προσπαθούν τώρα να κάνουν στις θάλασσες. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική της συνεργασίας και του κοινού οφέλους.

Ακιντζί: «Όταν έρθει η ώρα θα χρειαστεί να συναντηθούμε (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη»

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα να βρεθεί με τον Ε/κ ηγέτη για γεύμα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα αλλά δεν αποκλείει να συμβεί. «Πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα θα χρειαστεί να συναντηθούμε για να διερευνηθούν οι προθέσεις, όχι ως μέρος μια διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν από αυτό».

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθεί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και πως εκτός αυτού, «κάποιοι εκπρόσωποι από την Νέα Υόρκη μπορεί να έρθουν την επόμενη περίοδο. Θα κάνουν ανεπίσημες επαφές, δεν θα είναι μια φυσιολογική διαπραγματευτική διαδικασία, μια διερεύνηση των προθέσεων, ποια είναι πραγματική η πρόθεση της ε/κ ηγεσίας στα θέματα που αναφερθήκαμε πριν από λίγο».


Φαίνεται, συνέχισε, ότι οι Ε/κ από τη μια διαπραγματεύονται αλλά από την άλλη συνεχίζουν να κάνουν αυτά που θέλουν. «Θα συνεχίσουν έτσι; Φαίνεται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούν και να αλλάξουν νοοτροπία; Αυτό πρέπει οι ίδιοι να το διερωτηθούν».


Δεν πρέπει όλα να αναμένονται από την τ/κ πλευρά, συνέχισε λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά έχει αποδείξει ότι θέλει την ειρήνη, την λύση και την ευημερία στην Κύπρο. Το απέδειξε, πρόσθεσε, και το 2004 και στο Κραν Μοντανά. Όλοι το είδαν αυτό, εκτός από τους Ε/κ, είπε ο κ. Ακιντζί. «Να μην περιμένει κανείς να γίνει βήμα πίσω από την τ/κ πλευρά. Ως τ/κ πλευρά έχουμε πραγματικά ήσυχη την συνείδησή μας». Τα όσα θα γίνουν από δω και πέρα, θα καθοριστούν από την συμπεριφορά της ε/κ ηγεσίας.

Αντάλλαξαν απόψεις και θα συνεχίσουν να το πράττουν τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις εξελίξεις, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους εταίρους στην «κυβέρνηση» και εάν χρειαστεί αυτές οι συναντήσεις θα διευρυνθούν.

Οι συναντήσεις του κ. Ακιντζί άρχισαν το πρωί στις 10 με τον πρόεδρο του ΡΤΚ και «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν, στις 10.30 συμμετείχαν οι αρχηγοί και των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Κουντρέτ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ και Σερντάρ Ντενκτάς ενώ στις 12 το μεσημέρι παρακάθησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από το ΚΕΕ ο γγ Ντουρσούν Ογούζ και ο Ερχάν Αρικλί εκ μέρους του κόμματος Αναγέννησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top