Αυστηρό μήνυμα Τουσκ προς Αγκυρα για τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ προς Αγκυρα για τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου

Τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών έλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος, μετά την ενημέρωση του Νίκου Αναστασιάδη και του Αλέξη Τσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στο ανατολικό Αιγαίο κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την λήξη της συνάντησης.

Συγχρόνως, υπογράμμισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.«Αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν στη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την εξομάλυνσή τους με όλα τα κράτη μέλη», τόνισε ο κ. Τουσκ.

Συγχρόνως, η κυπριακή πλευρά φαίνεται να κατέφερε τον στόχο της να αποσπάσει κάτι παραπάνω από μία δήλωση υποστήριξης καθώς ο κ. Τουσκ εκπροσωπώντας τους 27 δήλωσε πως «θα αξιολογήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση ηγετών με την Τουρκία στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου».

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE