Προς αναγνώριση των παιδιών από μικτούς γάμους στα κατεχόμενα φαίνεται να προχωρεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Φιλελεύθερος’.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω αναγνώριση πρόκειται για εκείνα τα παιδιά των οποίων ο ένας γονέας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος Τούρκος εκ Τουρκίας (δηλαδή έποικος).
Εάν επαληθευτούν όλα όσα μεταδίδονται το τελευταίο διάστημα, κυρίως στα κατεχόμενα, τότε θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή δεδομένων στο κεφάλαιο έποικοι, καθώς θα έχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.
Μέχρι τώρα η πάγια θέση της Κύπρου ήταν πως Κύπριοι πολίτες που έχουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μόνο τα παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς Τουρκοκύπριους.
Ωστόσο, μετά από σειρά κινητοποιήσεων από μέρους τουρκοκυπριακών οργανώσεων οι οποίες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μέχρι και σε καταγγελίες σε διεθνή σώματα, η κυπριακή Κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί από την πάγια θέση της.
Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» γίνεται αναφορά για «πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις που θα προέλθουν από την πρωτοβουλία των τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων». Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων αφορούσε την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από μικτούς γάμους [μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων] στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, στοχεύει στο να πιεστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να κάνει βήματα όπως αυτά που αναγκάστηκε να κάνει η Τουρκία το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, προέκυψε από την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Περαιτέρω υποστηρίζεται πως υπήρξε θυματοποίηση εκείνων των παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους, ενώ καταγγέλλονται τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών για εσκεμμένη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων.
Υποστηρίζεται ακόμα πως υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν από πέντε μέχρι και δεκαπέντε χρόνια.
Η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο να αποφύγει την παραχώρηση διαβατηρίων σε παιδιά από μικτούς γάμους. Δηλαδή να τους αναγνωρίσει ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και μπροστά στο κίνδυνο να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ανυπολόγιστες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες φαίνεται να επιλέγει την οδό του συμβιβασμού με την παραχώρηση ταυτοτήτων.
Το θέμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του ‘Φιλελεύθερου’, εκκρεμούσε από πριν τις εκλογές, αλλά για ευνόητους λόγους δεν έγινε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος.
Κρίνεται πως η περίοδος αυτή προσφέρεται για να ικανοποιηθεί το αίτημα. Μια κίνηση που ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και σε κεφάλαια του Κυπριακού όπως αυτό των εποίκων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις