Ελλάδα και Κύπρος εναντίον Τουρκίας – Βλέπει Παυλόπουλο και Τσίπρα ο Χριστοδουλίδης

Ελλάδα και Κύπρος εναντίον Τουρκίας – Βλέπει Παυλόπουλο και Τσίπρα ο Χριστοδουλίδης

Άκρως σημαντική χαρακτηρίζεται η σχεδόν εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τη Δευτέρα (5/3), μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, κατέστη σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες και συζητούν πιθανά σενάρια αντίδρασης στις ενέργειες της Τουρκίας.

Πέραν των άλλων ζητημάτων, Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης συζήτησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κενά στις αντιδράσεις των δύο υπουργείων, ώστε να δίνεται η εντύπωση στην Τουρκία πως «αδυνατούν να απαντήσουν».

Ο χαρακτηρισμός του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την Τουρκία –«το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή»– ανέδειξε την απροθυμία των δύο κρατών να συμβιβαστούν μετά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

«Είχαμε δίκιο για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα αν η Τουρκία ήταν μια νομιμοποιημένη δύναμη ασφαλείας στο νησί».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, επέμεινε στην παύση των προκλήσεων στην ΑΟΖ και δήλωσε προβληματισμένος για τη στάση της Άγκυρας.

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη, λοιπόν, έστειλε σαφή μηνύματα σε όλες τις πλευρές για την επόμενη μέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την Τρίτη (6/3) κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Πέραν τούτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την Άμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE