ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο στη χώρα του.

 
Δεν είναι τόσο οι δασμοί αυτοί καθ' αυτοί, όσο το γεγονός ότι στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανία δεν περιλαμβάνεται στις φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, από τους δασμούς εξαιρούνται «οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με δίκαιο τρόπο, τόσο στο εμπόριο, όσο και στρατιωτικά. Αντιθέτως η Γερμανία, ανήκει σε εκείνες τις χώρες, οι οποίες και εκμεταλλεύθηκαν τις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εξαιρετικά χαμηλές για την άμυνα δαπάνες».

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τραμπ, προκάλεσε μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς συνδέει άμεσα το εμπόριο με την άμυνα.

Η Γερμανία δαπανά το 1,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ οι ΗΠΑ το 4%. Στόχος του ΝΑΤΟ, είναι οι δαπάνες για την άμυνα να κυμαίνονται στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που έχει πολλές φορές προκαλέσει σφόδρα επικριτικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Γερμανίας.

Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά απαντά πως μαζί με την ΕΕ θα επιβάλλει αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, με επιβολή δασμών πρώτα από όλα στις εισαγωγές καλαμποκιού, αλλά και ουίσκι από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ «αυτή την στιγμή προέχει ο διάλογος με τις ΗΠΑ. Καλό θα ήταν η Γερμανία να έχει εξαιρεθεί. Δεν συμφωνώ με την τακτική της εκατέρωθεν επιβολής δασμών, γιατί πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μια τέτοια μάχη».

Η Υπουργός Εμπορίου της Γερμανίας, Μπριγκίτ Τσίπρις, δήλωσε πως «οι δασμοί αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόκειται για έκφραση προστατευτισμού και περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο».

Μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και από εκπροσώπους του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου στη Γερμανία που φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Γίρκι Κατάινεν, επισημαίνει την προοπτική αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ και συμπληρώνει πως «τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και το εμπόριο είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Οι δασμοί είναι ένα απόλυτα εμπορικό θέμα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα - Αναμένεται σκληρή ιρανική απάντηση

Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα - Αναμένεται σκληρή ιρανική απάντηση

Σκοτώθηκε στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή, o αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν. Τις τελευταίες ημέρες τα χτυπήματα από το Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ δεν αποκλείει χερσαία επέμβαση στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top