ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Κυπριακής Κυβέρνησης για έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ικανοποίηση Κυπριακής Κυβέρνησης για έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρος Προδρόμου, είπε ότι «χαιρετίζουμε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ που κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός της δύναμης για την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου εξαμήνου του 2019 προβλέπει μάλιστα μια μικρή αύξηση στις δαπάνες.

Με δεδομένη την προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται στο πλαίσιο των ΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, μας ικανοποιεί η διαβεβαίωση που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο, είπε.

Συμπλήρωσε ότι σημειώνεται «ότι η δύναμη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στόχος μας, και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες στη χώρα μας».

Σύνοδος της Βάρνας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με τη Σύνοδο της Βάρνας, και ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο είπε ότι «δεν είναι θέμα δικαιώματος βέτο. Η συνάντηση της Βάρνας είναι συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είναι προγραμματισμένη».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συνέχισε, «είχε καταθέσει τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε πρόσφατα και ως αποτέλεσμα είχαμε την ομόφωνη τοποθέτηση των ‘27’, όπως δημοσιοποιήθηκε με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ».

Τελικές αποφάσεις για την προγραμματισμένη Συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος «δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά το να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση αν η θέση της Λευκωσίας είναι να τεθούν όροι στην Τουρκία από την ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση της Βάρνας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις. Εκεί θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μαζί με τους εταίρους μας, συλλογικά θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει θέμα να προκαταλάβουμε ποια θα είναι η στάση της κυπριακής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι η επιδίωξη μας, και η επιδίωξη μας είναι να βρεθούν τρόποι – και αξιοποιούμε όλα τα μέσα και όλες τις διπλωματικές οδούς, πολύ περισσότερο τη συμμετοχή μας στην ΕΕ – προκειμένου να τερματιστεί η προκλητικότητα και η προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελούσε επιτυχία η έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης από πλευράς της ΕΕ ή αν αναμένεται κάτι πιο απτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος είναι να φέρουν αποτέλεσμα αυτά, τα οποία η ΕΕ περιμένει και ζητά από την Τουρκία. Με κάθε τρόπο εστιαζόμαστε σε αυτό τον σκοπό. Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι και η ίδια η ΕΕ προβληματίζεται, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου».

Κληθείς να πει αν αυτοί οι τρόποι αφορούν και τη χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι θα είναι αποτελεσματικότερο θα φανεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν πολλές διαστάσεις και η ίδια η ΕΕ αναζητεί τρόπους, ούτως ώστε οι πολιτικές και η συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι τέτοια που να συμβάλλει σε μια βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τα κυπριακά θέματα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και που απασχολούν και τους υπόλοιπους εταίρους μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις της κας Μέρκελ θέτουν το πλαίσιο προβληματισμού και βεβαίως είναι πολύ σημαντική διαπίστωση ότι ναι, το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο  ενδιαφέρονται και οι εταίροι μας να βρει τη λύση του. Και η ειδική αναφορά της κας Μέρκελ ότι η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο να παίξει νομίζουμε ότι στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα».

Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να γίνει αυτή η προκαταρκτική συνάντηση. Αν θα είναι δείπνο θα το δούμε.  Πρέπει να γίνει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι η θεσμική τάξη πραγμάτων και εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, διαπραγματεύεται με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top