Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όλων των κρατών Ευρωπαικής Ενώσης, λένε οι Ευρωβουλευτές.
Δύο ψηφίσματα για τις δαπάνες και τα έσοδα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Όπως αναφέρουν οι Ευρωβουλευτές, ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 πρέπει να συνάδει με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη, όπως η μετανάστευση, η άμυνα, η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.
Οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το σημερινό όριο των δαπανών της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί από 1% σε 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των νέων τομέων προτεραιότητας, χωρίς να θυσιαστεί η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών και των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, του Erasmus+, της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επενδύσεων σε υποδομές μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
Οι Ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι «τόσο το σκέλος των δαπανών όσο και το σκέλος των εσόδων του επόμενου ΠΔΠ θα αντιμετωπιστούν ως ενιαία δέσμη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, και ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για το ΠΔΠ, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος στο θέμα των ιδίων πόρων».
Στο ψήφισμα που ενέκριναν, οι Ευρωβουλευτές λαμβάνουν υπόψιν τους την έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ίδιους πόρους και ζητούν την ενίσχυση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων ιδίων πόρων. Οι νέοι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από την αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, από εταιρικά έσοδα, από έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα, καθώς και από περιβαλλοντικούς φόρους.
Πιο αναλυτικά οι νέοι ίδιοι πόροι πρέπει να επιφέρουν ουσιαστική μείωση (με στόχο το 40%) των άμεσων συνεισφορών των ευρωπαϊκών κρατών μελών βάσει του ΑΕΕ τους, βοηθώντας τα έτσι να εξοικονομήσουν ποσά από τους προϋπολογισμούς τους, να καταργήσουν όλες τις εκπτώσεις και τις διορθώσεις που ωφελούν ορισμένα μόνο κράτη μέλη και να καλύψουν το «έλλειμμα του Brexit» χωρίς να αυξήσουν τη συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Το ψήφισμα των συν-εισηγητών Jan Olbrycht (ΕΛΚ, Πολωνία) και Isabelle Thomas (Σοσιαλιστές, Γαλλία) για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 εγκρίθηκε με 458 ψήφους υπέρ, 177 κατά και 62 αποχές.
Το ψήφισμα των συν-εισηγητών Gérard Deprez (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) και Janusz Lewandowski (ΕΛΚ, Πολωνία) σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων της ΕΕ εγκρίθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 88 αποχές.
Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των νομοθετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018. Η υιοθέτηση του κανονισμού για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΕΚ.
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις