ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Προβλήματα από την επιβολή 'ΜΕΜΟ' σε κατεχόμενες περιουσίες

ΒΟΥΛΗ: Προβλήματα από την επιβολή 'ΜΕΜΟ' σε κατεχόμενες περιουσίες

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιβολή εμπράγματης επιβάρυνσης (ΜΕΜΟ) σε κατεχόμενες περιουσίες, συζήτησε την Τρίτη (20/3) η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, αναδεικνύοντας την αντίθεσης της επιβολής 'ΜΕΜΟ' από τη μια και της μη αποδοχής, από την άλλη, των κατεχόμενων περιουσιών για σκοπούς υποθήκης σε δάνεια.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία επιβολή 'ΜΕΜΟ' σε μερίδιο κατεχόμενης περιουσίας, εμπόδιζε τη μεταβίβασή της από άλλους συνιδιοκτήτες της περιουσίας οι οποίοι δεν έχουν οποιαδήποτε υποχρέωση.

Εκ μέρους του Κτηματολογίου η Λουΐζα Μαλάη ανέφερε ότι στις επαρχίες Κερύνειας και Αμμοχώστου για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία υπάρχουν 'ΜΕΜΟ' από τράπεζες σε 59 και 199 περιουσίες αντίστοιχα με βάση δικαστικές αποφάσεις, αριθμός ωστόσο ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει πρόσωπα, αφού ένας ιδιοκτήτης μπορεί να έχει περισσότερες περιουσίες.

Για τη κατεχόμενη Λευκωσία υπάρχει μια δυσκολία στην συγκέντρωση των στοιχείων. Πρόσθεσε ότι το 'ΜΕΜΟ' που μπαίνει αφορά πρόσωπα και οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το σύνολο της περιουσίας τους είτε στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.
.Διευκρίνισε παράλληλα ότι με βάση την νομοθεσία εξαιρούνται από την αναγκαστική πώληση, περιπτώσεις ενυπόθηκων περιουσιών σε μη ελεγχόμενες περιοχές από τη Δημοκρατία.

Ο Στέλιος Σκουφάρης εκ μέρους της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας διευκρίνισε ότι σε περίπτωση πτώχευσης, η πτώχευση επενεργεί στο άτομο που δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δικαιοπραξία και απαγορεύει στον πτωχεύσαντα να μεταβιβάσει ή να αποξενώσει την περιουσία στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές.

Εκ μέρους του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, διευκρινίστηκε ότι για σκοπούς σχεδίων του Φορέα, σε συνεννόηση με τις εμπορικές τράπεζες, γίνεται διευθέτηση και αφαιρείται το 'ΜΕΜΟ' προσωρινά. Στην συνέχεια το 'ΜΕΜΟ' επιβάλλεται εκ νέου.
Από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, διευκρινίστηκε ότι με βάση οδηγίες δεν επιβάλλεται 'ΜΕΜΟ' σε κατεχόμενες περιουσίες.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, η Δήμητρα Βαλιαντή ανέφερε ότι ήταν αίτημα της Επιτροπής Προσφύγων στο παρελθόν οι τράπεζες να αφαιρούν το 'ΜΕΜΟ' για σκοπούς δανειοδότησης από τον Φορέα, στο οποίο οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν με προθυμία. Ανέφερε παράλληλα ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο με υποθήκη περιουσία στα κατεχόμενα, αφού για τις εμπορικές τράπεζες η εξασφάλιση αυτή είναι ανύπαρκτη από τη στιγμή που υπάρχει παρουσία κατοχικού στρατού. Είπε επίσης ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν να εκποιηθεί περιουσία στα κατεχόμενα. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που Ε/κ βρει άλλον Ε/κ αγοραστή για την περιουσία του στα κατεχόμενα, θα αφαιρεθεί το 'ΜΕΜΟ' ώστε να μπορεί να γίνει η πράξη.

Την ίδια ώρα η κ. Μαλάη επεσήμανε ότι ενώ οι εμπορικές τράπεζες δεν υποθηκεύουν περιουσίες στα κατεχόμενα, υπάρχει το φαινόμενο των ιδιωτικών υποθηκεύσεων. Σημείωσε επίσης ότι με βάση πρόσφατο νόμο η μεταβίβαση από Ε/κ σε Ε/κ γίνεται ατελώς. Η μεταβίβαση, είπε επίσης, επιτρέπεται και σε Ευρωπαίους πολίτες ή και σε πολίτες τρίτων χωρών κατόπιν όμως έγκρισης του Επάρχου.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάνου ανέφερε ότι ουσιαστικά, το ΜΕΜΟ που επιβάλλεται στις περιουσίες δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα, αφού η περιουσία δεν μπορεί να εκποιηθεί.

Μιλώντας στην Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων Ανδρέας Παπαπολυβίου ανέφερε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ταμείο ειδικά για τις κατεχόμενες περιουσίες ώστε να μπορεί να αγοράζει μια κατεχόμενη περιουσία και ο πρόσφυγας να μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του. Παράλληλα σε περίπτωση λύσης, είπε, πρέπει να έχει και να έχει την πρώτη προτεραιότητα να το αγοράσει.

Εκ μέρους της Κίνησης εκ μητρογονίας προσφύγων η Μαρκέλλα Τσιάκκα ανέφερε ότι η Κίνηση θεωρεί απαράδεκτο να δεσμεύεται κατεχόμενη περιουσία, από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν δέχονται και δεν αναγνωρίζουν την περιουσία στα κατεχόμενα, ακόμα και για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων.

Η Επιτροπή αποφάσισε το θέμα να ξανασυζητηθεί αφού γίνει έρευνα για τη σχετική νομοθεσία που υπάρχει.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κούτρα Κοκουμά ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν με διάφορες απαγορεύσεις να μην υπάρχει το δικαίωμα αξιοποίησης των κατεχόμενων περιουσιών τουλάχιστον στα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές νομοθεσίες για το θέμα οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν για να μην δίνεται η δυνατότητα με τη μια νομοθεσία να προστατεύονται οι κατεχόμενες περιουσίες, ενώ με άλλη νομοθεσία να ανοίγονται παράθυρα για να τυγχάνουν διαφορετικής αξιοποίησης. Είπε επίσης ότι ο Φορέας θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει του ιδιοκτήτες δημιουργώντας ακόμα ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας που έχουν 'ΜΕΜΟ' στις περιουσίες τους.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για τις νομοθεσίες ώστε να εξεταστεί πως διευκολύνονται οι εκτοπισμένοι. Είπε επίσης ότι όπως διευκρινίστηκε στην επιτροπή δεν μπορεί να γίνει εκποίηση κατεχόμενων περιουσιών, αφού κάτι τέτοιο διασφαλίζεται με σχετικές νομοθεσίες. Συμπλήρωσε ότι το παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι ενώ οι εμπορικές τράπεζες εκδίδουν 'ΜΕΜΟ' δεν αποδέχονται τις ίδιες τις περιουσίες ως υποθήκες για παραχώρηση δανείων.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top