Η στάση της ΕΕ έναντι των τελευταίων εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το ζήτημα των εγκλωβισμένων, απασχόλησαν συζήτηση που έγινε στη «βουλή», με τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει ότι η ΕΕ κρύβεται πίσω από την ιδέα της «αλληλεγγύης» και λαμβάνει αποφάσεις, καθώς και ότι η ρητορική, κατά τον ίδιο, για το θέμα των εγκλωβισμένων θα αντιμετωπιστεί μόνο αν κερδίσουν την εύνοιά τους και όχι με το να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογκιουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι η απόφαση της ΕΕ ήταν πολύ σκληρή και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Την ίδια ώρα ζήτησε να μάθει κατά πόσον η «προεδρία» και το «υπουργείο εξωτερικών» έχουν κάνει κάτι εναντίον αυτής της απόφασης.
Κατά τον ίδιο, τα βήματα που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς μαζί με τον Τουρκία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα "κυριαρχικά δικαιώματα" του κατοχικού καθεστώτος. Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε ότι ο χώρος δράσης είναι οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είπε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία και άσκησε κριτική στην «κυβέρνηση», γιατί δεν προχώρησε σε δραστηριότητες άσκησης πίεσης προτού παρθεί η απόφαση.
Αναφορικά με την βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους ο κ. Χασίπογλου ρώτησε επίσης κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή την βοήθεια και υποστήριξε ότι την στέλνουν στις αγορές και σε άλλους ανθρώπους. Κατά τον ίδιο δεν πρόκειται για εγκλωβισμένους εφόσον μπορούν να περάσουν στη νότια Κύπρο, όπως αποκάλεσε την περιοχή υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε το επιθυμούν.
Ο επίσης «βουλευτής» του ιδίου κόμματος Ζορλού Τόρε είπε ότι η ΕΕ πάντοτε εκδίδει αποφάσεις για την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, είναι νόμιμοι εταίροι των πόρων στη θάλασσα γύρω από την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να ενεργούν μαζί με την Τουρκία.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε από την πλευρά του ότι αφότου η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε μέλος της ΕΕ, η ΕΕ έχει μια προσέγγιση η οποία αγνοεί το συμφέρον της τουρκοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι αυτό πλήττει το κύρος της ΕΕ. Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ κρύβεται πίσω από την ιδέα της «αλληλεγγύης» και ότι το Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις ωσάν να ήταν δικαστήριο, ισχυριζόμενο ότι οι πράξεις της Τουρκίας αντιτίθενται της νομοθεσίας. Το ζήτημα, είπε ο κ. Οζερσάι, είναι πολιτικό.
Παράλληλα, απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε στην «κυβέρνηση» λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εναποθέσει όλη την ευθύνη στους ώμους ενός «υπουργείου εξωτερικών» 30 ημερών.
Αναφορικά με τη βοήθεια που αποστέλλεται προς τους εγκλωβισμένους είπε ότι η νέα ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πισωγύρισμα και πρόσθεσε ότι έχουν θέσει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση.
Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Οζερσάει, είναι να φανεί η «δημόσια αρχή», εμποδίζοντας τα αγαθά να πουληθούν. Είπε ότι η ρητορική για τους εγκλωβισμένους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κερδίζοντας αυτούς τους ανθρώπους και όχι κάνοντας τη ζωή τους δύσκολη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις