Καθημερινά όλοι στέλνουμε δεκάδες μηνύματα είτε στο κινητό είτε μέσω των social media. Πολλοί ολοκληρώνουμε το κείμενο των μηνυμάτων με τελεία. Λάθος, μέγα λάθος.
Αν και στο σχολείο μας έμαθαν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να ολοκληρώνεται μια πρόταση, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευγενικό.
Αυτό το επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Binghamton, η οποία αναφέρει πως όσοι βάζουν τελεία στο τέλος των μηνυμάτων ή των προτάσεών τους, είναι λιγότερο ειλικρινείς.
Οι ερευνητές παρουσίασαν σε μια μικρή ομάδα, 126 προπτυχιακών φοιτητών μια σειρά ανταλλαγής μηνυμάτων είτε από μηνύματα κειμένου ή χειρόγραφων σημειώσεων. Η πλειοψηφία των φοιτητών έκρινε πως όσα κείμενα είχαν στο τέλος τελεία ήταν λιγότερο ειλικρινή.
Τα τελικό συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι πως τα σημεία στίξης μπορούν να παρερμηνευτούν ή να επηρεάσουν την έννοια των μηνυμάτων.
«Τα μηνύματα υπολείπονται κοινωνικών συνθημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατά πρόσωπο συνομιλία», τόνισε η Σίλια Κλιν αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και αναπληρώτρια κοσμήτορας στο Harpur College του Πανεπιστημίου Binghamton.
«Οταν μιλούν οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι εύκολο να μεταφέρουν κοινωνικές και συναισθηματικές πληροφορίες με το βλέμμα των ματιών, τις εκφράσεις του προσώπου τους, τον τόνο της φωνής τους, τις παύσεις κτλ.», προσέθεσε.
Σε άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου διαπιστώθηκε πως η απάντηση με θαυμαστικό ερμηνεύεται ως πιο ειλικρινής. «Τα σημεία στίξης χρησιμοποιούνται για να γίνουν πιο κατανοητά τα συναισθήματα του αποστολέα», ανέφερε, ακόμη.
Σύμφωνα με την ίδια, η αποστολή μηνυμάτων εξελίσσεται με τους ανθρώπους να βρίσκουν τρόπους να μεταφέρουν ίδιους τύπους πληροφοριών και στα κείμενά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις