ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο περήφανος Θρύλος της Λεμεσού έχει γενέθλια – Το ιστορικό

Ο περήφανος Θρύλος της Λεμεσού έχει γενέθλια – Το ιστορικό

Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια ιδρύθηκε το σωματείο του Απόλλωνα.

Γενέθλια μέρα η σημερινή για το κυανόλευκο οικοδόμημα της Λεμεσού.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Απόλλωνα αναφέρει:

 «Γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών έθεσαν σαν στόχο και σαν όνειρο την ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπούς εθνικούς, αθλητικούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα γινόντουσαν μέλη.

Στις 14 Απριλίου του 1954 και έπειτα από γενική συνέλευση αρκετών μελών των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών, με επικεφαλή τον κ. Χριστάκη Σαββίδη γίνεται εισήγηση για την ίδρυση αθλητικού σωματείου με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού. Η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση και έτσι από τις 14 εκείνου του μηνά εν έτη 1954 γεννήθηκε ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας μας αποτελείτο από τους : Χαράλαμπο Λυμπουριδή (Γραμματέας), Αντρέα Ψυλλίδη (Ταμία), Αντωνάκη Φουρλά (Σύμβουλο), Μελή Χαραλάμπους (Σύμβουλο), Αντρέα Θεοχάρους (Σύμβουλο) Αντρέα Αγγελόπουλο (Σύμβουλο) και Κώστα Παναγιώτου (Σύμβουλο).

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς. Γι αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε αυτή. Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Η ομάδα με καπετάνιο τον Αργυρή Γαβάλα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), εννέα κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017) και τρία Super Cup (2006, 2016, 2017), ενώ επίσης είχε αρκετές επιτυχίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τι δήλωσε για την ίδρυση του Απόλλωνα ο πρώτος Γενικός Γραμματέας και ιδρυτικό μέλος, Πάμπος Λυμπουρίδης: “Ένα ερώτημα που απασχολεί τους χιλιάδες φίλους του Απόλλωνα αφορά στην ημερομηνία ίδρυσης του. Άλλοι λένε 13 Φεβρουαρίου 1954 κι άλλοι -μεταξύ των οποίων κι εσείς- ότι ο Απόλλωνας ιδρύθηκε τη 14η Απριλίου 1954.

Τι ακριβώς ισχύει; Δεν είναι τον Φεβρουάριο… Τον Φεβρουάριο επρόκειτο να γίνει η Συνέλευση του ΓΣΟ και τότε είχαν ψήφο οι άριστοι Παγκυπριονίκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αριστεροί. Τότε, δόθηκε το σύνθημα να ψηφίσουν αριστερούς και οι Εθνικόφρονες να φύγουν από την ηγεσία.

Όταν το πληροφορηθήκαμε αυτό και σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν επιτρεπόταν ένα αθλητικό σωματείο ή ένα σωματείο το οποίο έχει αθλητικό πρόγραμμα και λοιπά να είναι και μέλος του ΓΣΟ και αυτομάτως όλα τα μέλη θα ήταν άκυρα και ο γραμματέας και όλοι.

Έτσι, θα γίνονταν οι εκλογές και θα έβγαιναν αυτοί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εμείς το πήραμε χαμπάρι και κατόπιν γνωματεύσεως του δικηγόρου είπαν να φύγουμε όλοι από το ΓΣΟ, όπως κι έγινε. Ακολούθως, οι Εθνικολαϊκοί Σύλλογοι καθίσαμε, εγώ ήμουν τότε το νεαρότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Τι να σου λέω τώρα; Η αρχή έγινε το 1943-1944, όταν υπήρχαν όλο Μορφωτικοί Σύλλογοι και οι αριστεροί είχαν… πιάσει όλη τη νεολαία, με αποτέλεσμα οι Εθνικόφρονες να μην έχουν νεαρούς στις τάξεις τους. Εις αντιπερισπασμό αποφασίσαμε να κάνουμε τους Εθνικολαϊκούς Συλλόγους. Αφού έγιναν, υπήρχαν οι συγκεκριμένοι σκοποί, το Εθνικό, ύστερα ήταν το Κοινωνικό, το Αθλητικό, κλπ.

Οι Εθνικολαϊκοί Σύλλογοι έδειξαν μεγάλη δράση. Εγώ τότε ήμουν πρόεδρος της νεολαίας των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και μετά όταν είχαμε και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία έπαιζε, αλλά όχι στην ΚΟΠ, είπαμε ότι για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΚΟΠ πρέπει να έχουμε και ξεχωριστό οίκημα, ξεχωριστό καταστατικό. Έτσι, αποφασίσαμε σε μια συνεδρία που προήδρευσε ο Χριστάκης Σαββίδης, γιατί έλειπε ο πρόεδρος, να γίνει ξεχωριστό σωματείο με το όνομα Απόλλων. Το Απόλλων το έδωσε ο Χριστάκης Σαββίδης.

Γιατί επιλέγηκε το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ και όχι κάποιο άλλο; Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Κοιτάξτε να δείτε… Ειπώθηκαν διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα Ποσειδώνας και άλλα πολλά, κι επειδή ήταν πολύπτυχες οι δραστηριότητές μας, αφού είχαμε και μουσικό τμήμα, είχαμε και αθλητικό τμήμα, είπαμε να το ονομάσουμε το νέο σωματείο μας Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλων.

Έφυγαν τότε τα μέλη των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και έμειναν οι νεολαίοι. Εκείνοι οι νεολαίοι κάναμε τη Συνέλευσή μας στις 14 Απριλίου 1954 κι εκεί εξελέγη το πρώτο Συμβούλιο, στο οποίο εγώ ήμουν ο Γενικός Γραμματέας -τότε δεν υπήρχε Πρόεδρος, ενώ και μετά τη διαδοχή μου υπήρχε και πάλι ως ανώτατο αξίωμα ο Γενικός Γραμματέας και με την τρίτη αλλαγή υπήρξε Πρόεδρος.

Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος ίδρυσης του Απόλλωνα; Μήπως και όπως κατάλαβα από τα λεγόμενά σας, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις την τότε εποχή; Πρώτα απ’ όλα είχαμε ιδρύσει τον Απόλλωνα, επειδή οι αριστεροί είχαν κάνει Μορφωτικούς Συλλόγους και… τραβούσαν τη νεολαία, ενώ εμείς δεν είχαμε τίποτε… Τις τελευταίες, όμως, ημέρες που θα γινόταν μία εκλογική αναμέτρηση στα επαρχιακά, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε».

 

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top