Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα γίνεται αναφορά στα 64α γενέθλια του σωματείου.
Αναλυτικά:
«Απόλλων Λεμεσού… εξήντα τέσσερα χρόνια πολύπλευρης και ποικιλόμορφης δράσης στον κυπριακό αθλητισμό και όχι μόνο. Ένας σύλλογος, μία ιδέα, ένας Θρύλος, που από την ίδρυσή του το 1954 και στην πάροδο των χρόνων… γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε, πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τόσο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Κύπρου, όσο και στον αθλητισμό του νησιού μας.
Ένας σύλλογος από τα σπλάχνα του οποίου αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές του αθλητισμού, μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και αγωνιστές – ήρωες, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, ενώ πολλοί άλλοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες φίλοι του συλλόγου φρόντισαν να κυματίζουν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία της ομάδας, η οποία φέρει τα χρώματα της μητέρας πατρίδας Ελλάδας και να… μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιδέα που ονομάζεται Απόλλων.
Γιατί, ο Απόλλων Λεμεσού είναι υπεράνω προσώπων και καταστάσεων. Γιατί, ο Απόλλων Λεμεσού δημιουργήθηκε για να προάγει τα Εθνικά και Χριστιανικά ιδεώδη, για να συμμετέχει ενεργά κι έχοντας ρόλο πρωταγωνιστή στον κυπριακό αθλητισμό, αλλά και για να υπάρχει μία δυνατή, όπως και ανεξάρτητη κι αντίθετη σε ορισμένες περιπτώσεις, φωνή στην πόλη της Λεμεσού, στην Κύπρο και γενικότερα όπου κυριαρχεί έντονα το ελληνικό στοιχείο.
Μία φωνή, που γίνεται όλο και πιο δυνατή χρόνο με το χρόνο, αφού ο περήφανος κόσμος του Απόλλωνα, ακολουθεί ευλαβικά και χωρίς παρεμβολές τα χνάρια των προγόνων του, παραμένοντας πιστός στις νουθεσίες τους και στα ιδανικά τους, σεβόμενος παράλληλα τα 64 χρόνια ζωής και ιστορίας του αγαπημένου του συλλόγου.
Αυτού του κόσμου που αυξάνεται και πληθύνεται και που αντιστοιχεί σ’ ένα μεγάλο και σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού του νησιού μας. Ενός κόσμου, που έχει ζήσει μεγάλες και ιστορικές στιγμές, αλλά κι έχει κλάψει και πονέσει γι’ αυτή την ομάδα. Ενός κόσμου, που ζει και αναπνέει, που ξυπνάει και ονειρεύεται για τον Απόλλωνα. Ενός κόσμου, που… μες τη μαγεία του (Απόλλωνα) είναι χαμένος για καιρό και είναι στο πλευρό του από παιδί μικρό.
Για ένα Θρύλο, του οποίου το έμβλημά, ο θεός της μουσικής, Απόλλωνας, εμπνέει χιλιάδες φίλους της ομάδας να τραγουδούν για εκείνον υπό τους ήχους της μαγευτικής του λύρας. Να τραγουδούν περήφανα και δυνατά: «Πιο τρελαμένος ήρθα πάλι εδώ, μ’ έναν ιό γαλάζιο στο μυαλό μου… και μια ζωή για σένα τραγουδώ, πιο δυνατά το Θρυλικό το όνομά σου. Απόλλων, Απόλλων, Απόλλων».
Η ΙΔΡΥΣΗ:
Ήταν η 14η μέρα μηνός Απριλίου του 1954, ημέρα Τετάρτη όταν… εγεννήθη το θέλημα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων της πόλης μας, της αθλητομάνας Λεμεσού. Όταν απαραίτητα θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σωματείο που θα περιελάμβανε αυτά που απαιτούσαν οι καιροί: Τα εθνικοθρησκευτικά ιδεώδη σε ένα χώρο (σύλλογο) που θα σύχναζαν οι νέοι αξιοπρεπώς και μακριά από ξένα προς το έθνος κίνητρα και παράλληλα θα υπηρετούσαν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Προεδρεύων αυτής της ευλογημένης μέρας, ο γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής των Εθνικολαϊκών Συλλόγων κ. Χριστάκης Σαββίδης. Και το όνομα λοιπόν αυτού «ΑΠΟΛΛΩΝ» με τους παρόντες 27 ιδρυτές να προβαίνουν σε αρχαιρεσίες αναδεικνύοντας το πενταμελές πρώτο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Πάμπο Λυμπουρίδη (μόνο 24 χρονών τότε) ως γραμματέας αφού τότε δεν υπήρχε ο θεσμός του προέδρου. Οι πέντε (Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Ανδρέας Θεοχάρους, Ανδρέας Ψυλλίδης και Κώστας Παναγιώτου) έγιναν την ίδια ώρα επτά με την προσθήκη των Αντώνη Φουρλά και Μελή Χαραλάμπους, οι οποίοι αποδέχτηκαν ο μεν πρώτος να είναι ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο δε δεύτερος, ο προπονητής της ομάδας στίβου.
Τα 27 ιδρυτικά μέλη: Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Ψυλλίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Γιαννάκης Αγρότης, Ανδρέας Νεοκλέους, Μανώλης Σαββίδης, Αντωνάκης Φουρλάς, Λουκάς Φουρλάς, Σοφοκλής Ποταμίτης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μελής Χαραλάμπους, Φώτης Ιακωβίδης, Σταύρος Ματθαίου, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Αβραάμ, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστάκης Αριστείδου, Κώστας Σαλαμιώτης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Άντρος Ξενοφώντος, Ανδρέας Καραπατέας, Χάρης Καραπατέας, Σπύρος Χριστοφίδης, Θεοχάρης Σταύρου, Πάμπος Παπαδούρης, Σωτήρης Χριστοδούλου και Κώστας Παναγιώτου.
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΟΚΑ
Θα σκεφτούν κάποιοι, ποια η σχέση ενός αθλητικού σωματείου με εθνικές οργανώσεις και για την τότε εποχή, επαναστατικές; Κι όμως, η σχέση των ανθρώπων του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ είχε αρχίσει πριν ακόμα γεννηθεί ο σύλλογος μας. Στις 7 Μαρτίου 1953 έγινε λοιπόν η επιτροπή αγώνα με μπροστάρηδες τους Μακάριο και Γρίβα και την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Η εθνική αυτή οργάνωση έκρινε ότι θα έπρεπε στη Λεμεσό να οργανωθούν οι νέοι της και προτιμήθηκε γι’ αυτό ο Απόλλωνας που ήταν ήδη σωματείο με εθνικούς προσανατολισμούς με το εντευκτήριο του και τον πολύ νεαρόκοσμό του. Ο εντεταλμένος λοιπόν του Γεώργιου Γρίβα, Μανώλης Σαββίδης, πλησίασε το γραμματέα Πάμπο Λυμπουρίδη και του μίλησε για την προτίμηση αυτή, κάτι που έγινε και έτσι η ΕΟΚΑ μπήκε στον Απόλλωνα. Αμέσως μια μεγάλη επαναστατική δύναμη συντροφεύει την ΕΟΚΑ.
Ο Θρύλος λοιπόν της Λεμεσού γεννήθηκε από τότε, αφού αυτός ήταν που έδωσε πολλά στον αγώνα του τόπου μας. Η ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στην οργάνωση ΕΟΚΑ αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός και ορόσημο στην ιστορία του ΑΠΟΛΛΩΝΑ. Ο αναγεννηθείς ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ πρόσφερε στην ΕΟΚΑ ένα πολύ καλό έμψυχο υλικό και υποδομή για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα. Όλα τα μέλη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, αθλητές και ποδοσφαιριστές στρατευμένοι στον ωραίο αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν το δικό τους μερίδιο στην πετυχημένη και νικηφόρα πορεία. Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ έδωσε πολλά στην ΕΟΚΑ, αλλά πήρε και πολλά από την ΕΟΚΑ. Η οργάνωση ΕΟΚΑ, εκτός από την υλική βοήθεια και συμπαράσταση, πρόσφερε στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ γόητρο, σεβασμό και εκτίμηση. Τον κατέστησε πόλο έλξης της νεολαίας και του μαθητικού κόσμου. Με το χρόνο ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ και η ΕΟΚΑ έγιναν δύο δίδυμα αδέλφια με κοινούς οραματισμούς, κοινούς αγώνες και κοινούς στόχους. Του πρόσφερε το όραμα και το εθνικό μεγαλείο και του έδωσε φτερά να πετά περήφανος και δυνατός, αγαπητός και σεβαστός.
Από το οίκημα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ εξορμούσαν ομάδες, που περπατούσαν στην οδό Γλάδστωνος. Όταν συναντούσαν Άγγλους στρατιώτες, ορμούσαν πάνω τους, τους κτυπούσαν, τους γρονθοκοπούσαν και τους έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας. Οι ξυλοδαρμοί και οι συγκρούσεις ήσαν καθημερινό φαινόμενο στην οδό Γλάδστωνος και οι Άγγλοι στρατιωτικοί άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους. Ενώ προηγουμένως οι στρατιώτες ήσαν άοπλοι, τώρα περπατούσαν με κρυμμένα ρόπαλα. Έτσι, οι συγκρούσεις τώρα ήσαν αιματηρές και από τις δύο πλευρές. Τελικά νίκησε το μεγαλείο και η παλληκαριά των μελών μας, αναγκάζοντας την Αγγλική Στρατιωτική Αρχή να απαγορεύσει την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στην οδό Γλάδστωνος, σαν επικίνδυνη περιοχή, ονομάζοντας την δρόμο θανάτου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Ο Απόλλωνας προέρχεται από τα σπλάχνα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξαν οι ιδρυτές του. Άπαντες βασίστηκαν στο τρίπτυχο Πίστις-Πατρίς-Αγάπη και είχαν ως πρωταρχικό στόχο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα, όπως επίσης και την κοινωνική προσφορά. Από την ίδρυσή του και με την πάροδο των χρόνων συγκαταλέχθηκε δικαίως στους «μεγάλους» του κυπριακού αθλητισμού, με την προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα να είναι βέβαια πολύ σημαντική αλλά ταυτόχρονα και με την προσφορά του στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου.
Από την ίδρυση και τη δράση στον αγώνα της ΕΟΚΑ και την προσφορά του στο τραγικό 1974, ο Απόλλωνας ακολούθησε μία σταθερά διαχρονική γραμμή όπου μεταξύ άλλων πρωτοστατούσε σε: Αγαθοεργίες, δωρεάν φάρμακα σε άπορα μέλη, οικονομική βοήθεια μαθητών, ανέγερση Ιερού Ναού στην ενορία Αγίου Ιωάννη, εκδρομές, έρανοι, διαλέξεις, βιβλιοθήκες, δημοπρασίες, δημιουργία ομάδας λαϊκών χορών, θεατρικού τμήματος, χορωδίας, εθνικοί εορτασμοί και παρελάσεις, εκδηλώσεις και χοροί. Όλα αυτά αναπτύσσονται αναλυτικά στο Λεύκωμα των 60 χρόνων του Απόλλωνα.
Στη σύγχρονη ιστορία του, η κοινωνική προσφορά του Θρύλου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: Εκστρατείες κατά του Ρατσισμού, κατά της βίας και άλλα κοινωνικά φαινόμενα, αιμοδοσίες, επισκέψεις σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, συνεργασίες με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, τον Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων, το «Κάνε μια ευχή», τον Ερυθρό Σταυρό, τον Ραδιομαραθώνιο, το Telethon, το «Hope for Children», το «Smile Foundation», συμμετοχή σε όλες τις εκστρατείες της UEFA, ECA και EFDN… είναι μόνο κάποιες από τις ενέργειες που γίνονται σε μόνιμη βάση.
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ:
Πέραν του ποδοσφαίρου, ο Απόλλωνας ανέπτυξε ομάδες στίβου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, πινγκ-πονγκ, ποδηλασίας, υγρού στίβου, χειροσφαίρισης, μπόουλιγκ, μπάσκετ σε τροχοκάθισμα κ.α. ενώ ήταν η πρώτη ομάδα που δημιούργησε ακαδημία ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Συνολικά ο Απόλλωνας κατέκτησε πάνω από 140 τίτλους σε παγκύπρια ομαδικά αθλήματα όλων των ηλικιών.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:
Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία. Η ομάδα με προπονητή τον Αργυρή Γαβάλα, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας μία εκ των τεσσάρων ομάδων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.
Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει κάθε εγχώριο τίτλο και συγκεκριμένα τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), εννέα κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017) και τρία Super Cup (2006, 2016 και 2017). Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ομάδα μας φέτος συμπλήρωσε 80 αγώνες στην Ευρώπη, με αρκετές επιτυχίες, ιστορικά αποτελέσματα και προκρίσεις. Αποκορύφωμα, οι τρεις προκρίσεις στους ομίλους του Europa League (2014, 2015 και 2017), κάτι που ανέβασε την ομάδα στην 77η θέση της κατάταξης της UEFA.
ΣΗΜΕΡΑ:
Η ομάδα μας διανύει τα τελευταία χρόνια μία από τις καλύτερες της περιόδους. Διαθέτει σταθερή διοίκηση, υπάρχει ενότητα και επαγγελματισμός σε όλους τους τομείς, κατακτά τίτλους, έχει επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, δημιούργησε ένα ιδιόκτητο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο και όπως φαίνεται… τα καλύτερα έρχονται.
Όμως, Απόλλων δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο ή γενικότερα κάποιο άλλο άθλημα. Απόλλων είναι καθετί που τον θυμίζει από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει και υπηρετεί. Πρώτα απ’ όλα, είναι ένας Θρύλος, είναι το καμάρι της Λεμεσού. Γιατί ο ρόλος του Απόλλωνα είναι πολύπλευρος, πολυσύνθετος και πολυδιάστατος και οι δραστηριότητές του δεν σταματούν μόνο στην προσφορά του στον αθλητισμό, αλλά μέσω αυτού προσπαθεί να παράγει κοινωνικό έργο και να δείχνει σ’ όλους ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από ένα γκολ, ένα καλάθι ή μία κατάκτηση τίτλου. Γιατί Απόλλων είναι ιδέα, Απόλλων είσαι εσύ!
Πηγή: Αποσπάσματα από το Βιβλίο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ 1954-2014»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις