ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο αξιώνει Aμερικάνος βουλευτής

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο αξιώνει Aμερικάνος βουλευτής

Σχέδιο νόμου το οποίο στοχεύει στην άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, παρουσίασε την Παρασκευή ο δημοκρατικός βουλευτής της 1ης Περιφέρειας του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης “Greek News”, το οποίο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να συνυπογράψουν και άλλα μέλη του Κογκρέσου και να προωθηθεί για ψήφιση, αρχικά στη Βουλή.

Η εφημερίδα γράφει πως στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει κινητοποίηση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για να συνυπογράψουν την πρόταση όσο περισσότερα μέλη του Κογκρέσου γίνεται.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Εντι Ζεμενίδης εργάζονται εδώ και μήνες με μέλη του Κογκρέσου για να προωθήσουν αυτή τη νομοθεσία.

Σε δήλωση προς τη “Greek News», ο Έντι Ζεμενίδης είπε ότι «Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να δώσουν ουσία στη «στρατηγική εταιρική σχέση»που διακήρυξε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν το 2014. Η άρση του εμπάργκο όπλων θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για να εδραιωθεί το καθεστώς της Κύπρου ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας».

Στους επόμενους μήνες υπάρχουν δύο σημαντικά φόρουμ στα οποία θα προωθηθεί το νομοσχέδιο. Οι κοινές δραστηριότητες του HALC και την Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής στο Κογκρέσο και το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, ο Ντέιβιντ Σιτσιλίνε – που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής – ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που έχει παράσχει βασική υποστήριξη για την καταπολέμηση του ISIS στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο φιλέλληνας δημοκρατικός βουλευτής πρόσθεσε ότι το εμπάργκο στην πώληση και μεταφορά στρατιωτικού οπλισμού στην Κύπρο έχει πια ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας.

«Είναι σημαντικό να ακυρώσουμε αυτή την απαγόρευση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Το 1987, οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των προσπαθειών επανένωσης και αποφυγής κούρσας εξοπλισμών στο νησί. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κυρίως τον τουρκικό στρατό, ενώ περιόριζε και τις δυνατότητες της Ελλάδας να προσφέρουν ή να πωλήσουν στρατιωτικό υλικό στη Λευκωσία.

Στο συνοδευτικό του σημείωμα, ο Ντέιβιντ Σιτσιλίνε αναφέρει ότι «το εμπάργκο όπλων δεν είχε καμία επίδραση στη διαδικασία επανένωσης και περιόρισε άσκοπα έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, η Τουρκία βρήκε τρόπο να παρακάμπτει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα οπλισμένα με αμερικανικά όπλα στη βόρεια περιοχή της Κύπρου. Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από χώρες οι οποίες είναι εχθρικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως η Ρωσία».

Το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, ετέθη και από μέρους του Κύπριου Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, προς τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφφους, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Λευκωσία, την Τετάρτη 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην ουσιαστική σημασία που έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος «υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον να μεταφέρει τα επιχειρήματα του Υπουργού αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

Όπως αναφέρουν πηγές στο αμερικανικό Κογκρέσο, η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον κ. Σιτζιλίνε βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, «κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και πως αυτός μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Προστίθεται ότι ο κ. Αγγελίδης «εξέφρασε τη βούληση της πλευράς μας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ».

Ο Υπουργός Άμυνας «διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο για την υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ επεσήμανε στο συνομιλητή του τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top