Τούρκος πρώην αξιωματικός, ο οποίος το 1996 είχε τοποθετήσει την τουρκική σημαία στα Ίμια, με προκλητικές σε προκλητικές του δηλώσεις είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα ήταν αιτία πολέμου.
“Αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια τότε θα τραβάμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, δήλωσε ο Αλί Τουρκσέν, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού που είχε τοποθετήσει το 1996 την τουρκική σημαία στα Ίμια και τώρα μέλος του γενικού δικοιτικού συμβουλίου του κόμματος İYİ (Καλό Κόμμα).
Σε δηλώσεις του από την Γιάλοβα, είπε πως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφηκε το 1982 δίνει το δικαίωμα στα κράτη να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, προσθέτοντας ότι ο λόγος που η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Σύμβαση ήταν αυτός και μόνο 5-6 χώρες δεν το υπέγραψαν. Υπενθύμισε ότι ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ είχε πει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα ήταν αιτία πολέμου.
Ο Αλί Τουρκσέν υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει το ΑΚΡ λέγοντάς του “μην λέτε ότι είναι αιτία πολέμου για να ηρεμήσουμε κι εμείς”. “Η Ελλάδα καραδοκεί και όταν το πείτε αυτό στο πι και φι θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”, είπε ο Αλί Τουρκσέν ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι εδώ και 10 και κάτι χρόνια δεν έδωσε νότα ούτε και αντέδρασε για την εγκατάσταση ανθρώπων στο νησί. “Ακόμη κι αν πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο θα σας πουν πού ήταν το μυαλό σας. Όταν επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια θα έχουν κλείσει όλο το Αιγαίο. Τότε θα τραβούμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, ανέφερε.
Ο Αλί Τουρκσέν είπε ότι σε 18 νησίδες και μια βραχονησίδα από τις 152 νησίδες των οποίων η κυριαρχία τους αμφισβητείται στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει κάνει εγκαταστάσεις. “Τα επισκέπτονται σε επίπεδο Προέδρου, σουβλίζουν αρνί, βάζουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο”. Υποστήριξε ότι το 1936 ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία που έγινε τότε πήγε στα άδεια νησιά, τοποθέτησε πινακίδες και τα ενέγραψε στο κτηματολόγιο. “Έχουμε καταγραμμένα νησιά μας στην Μούγλα, το Αϊδίνι και τη Σμύρνη. Αν το δείτε από νομικής άποψης ο εκεί δήμαρχος είναι δήμαρχος του κάθε νησιού”, ανέφερε ο Αλί Τουρκσέν υποστηρίζοντας ότι ένας Τούρκος αξιωματικός ερεύνησε αυτό το θέμα και όταν ζήτησε τις εγγραφές αυτές στο κτηματολόγιο η τουρκική κυβέρνηση δεν τους τις έδωσε.
Ο Αλί Τουρκσέν ανέφερε ακόμη πως στην περίπτωση που επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ό,τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας, είτε πετρέλαιο είτε ό,τιδήποτε άλλο θα περάσει εξολοκλήρου στην Ελλάδα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις