Στην Επιτροπή Θεσμών εκ νέου το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων.
Με κύριο στόχο να υπάρξει έλεγχος και ρύθμιση του δικαιώματος κρατικών αξιωματούχων να εργοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα μετά την συνταξιοδότηση τους με τρόπο που να μην βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον καθώς και να μην στέλνεται μια εικόνα διαπλοκής, η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε πρόταση νόμου περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Πλέον η Επιτροπή αναμένει τα υπομνήματα των αρμόδιων φορέων ώστε να συνεχίσει τη συζήτηση σε 2 ή 3 εβδομάδες για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως χρειάζονται τροποποιήσεις στη νομοθεσία, υπενθυμίζοντας πως η Βουλή έχει κάνει μια μελέτη με ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες σε σχέση με τη σύγκρουση συμφερόντων αξιωματούχων του κράτους ή πολιτειακών ή ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων με διάφορες εργασίες που έχουν υφή διαπλοκής και σήψης και ένα κομμάτι της συγκεκριμένης μελέτης είναι και η εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα μετά την αφυπηρέτηση.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως το θέμα εξετάστηκε πριν μερικούς μήνες όταν και στάλθηκε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας την πολιτική θέση της Κυβέρνησης. Η απάντηση είναι πως η Κυβέρνηση συμφωνεί με την Επιτροπή ότι το σωστό είναι η διεύρυνση του καταλόγου, η αύξηση των προστίμων, η δυνατότητα αυτεπάγγελτης εξέτασης εκ μέρους της Επιτροπής όσον και η δυνατότητα αύξησης των προστίμων σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.
«Έχει ξεκινήσει σήμερα (18/4) η συζήτηση με όλους τους εμπλεκομένους, οι οποίοι θα αποστείλουν υπόμνημα εντός δέκα ημερών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πρόθεση μας είναι με βάση την αναλογικότητα τη θέσης και των εξουσιών που κατέχει ο κάθε αξιωματούχος του κράτους να μπορεί να ελέγχεται και να μην μεταβαίνει στον ιδιωτικό τομέα λειτουργώντας εις βάρος του κράτους», είπε.
Ανέφερε πως η συνέχιση της συζήτησης θα γίνει μετά από 2 ή 3 εβδομάδες ανάλογα και πότε θα σταλούν τα υπομνήματα από την επιτροπή που αποτελείται από τρεις εισαγγελείς της Δημοκρατίας, από το Υπουργείο Οικονομικών και από τον Γενικό Ελεγκτή καθώς και τις συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων. Σημείωσε πως η ξεκάθαρη πρόθεση είναι να υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση του δικαιώματος να εργοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα δημόσιοι αξιωματούχοι με τρόπο που να μην βλάπτεται το δημόσιο και να μην στέλνεται η εικόνα διαπλοκής και σήψης.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η κοινωνία ταλανίζεται από σοβαρά κρούσματα σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής και «οφείλουμε ως νομοθέτες να διασφαλίσουμε ότι ψηφίζονται νομοθεσίες που στο μέτρο του δυνατού παρεμποδίζουν αυτή την διαπλοκή». Ανέφερε πως από αυτή τη συζήτηση απουσιάζει η κυβερνητική πρωτοβουλία καθώς δεν υπήρξε ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση καθώς ότι συζητείται σήμερα είναι αποτέλεσμα προτάσεων Νόμου.
Επίσης, εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι όποτε συζητούνται ζητήματα εξυγίανσης, ριζοσπαστικών αλλαγών που θα φέρουν την Κύπρο σε καλύτερη μοίρα στα ζητήματα διαπλοκής υπάρχουν πολλά προσκόμματα. Έστειλε το μήνυμα στην κοινωνία, πως η Βουλή ανεξαρτήτως κόμματος, αφουγκράζεται τα μηνύματα της απαξίωσης και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα φαινόμενα για να πάει η κοινωνία και το κράτος μπροστά.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι "για να ενισχύσουμε την προσπάθεια κατά της διαπλοκής σύμφωνα και με τις πρόνοιες και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών έχουμε καταθέσει μια πολύ σημαντική πρόταση νόμου η οποία έχει συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και ο στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχίσει εξαντλητικά τη συζήτηση αυτής της πρότασης και να την οδηγήσει το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση".
"Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με τις διαδικασίες μέσω των οποίων αξιωματούχοι του κράτους και της δημόσιας υπηρεσίας υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε μια ειδική επιτροπή για να αδειοδοτηθεί η εργοδότηση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα εν γένει. Με την πρόταση μας η οποία έχει εκπονηθεί στη βάση των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή, των απόψεων των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών και των απόψεων των συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται οι ποινές, αυξάνεται το εύρος των προσώπων που πρέπει να εξετάζονται, δίνονται οι δυνατότητες για αυτεπάγγελτη εξέταση από την επιτροπή και δίνεται η δυνατότητα στην επιτροπή να απαγορεύσει ακόμα και την εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα πρώην αξιωματούχων ή υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν".
Αυτή η πρόταση νόμου, κατέληξε, " κατά γενική ομολογία ενισχύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση των φαινομένων της διαπλοκής και εξασφαλίζει την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις δομές του κράτους και της διοίκησης".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις