Αναθεώρηση φόρμουλας αποζημίωσης της Hermes για το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου ζητούν βουλευτές.
Γύρω στα 46 εκατομμύρια ευρώ έχει καταβάλει από το 2006 η Κυπριακή Δημοκρατία ως αποζημίωση στην εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων Hermes, για τους επιβάτες που χάνει από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αυτή τη στιγμή η ΚΔ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία για την αποζημίωση για τα έτη 2015-2017 και φαίνεται να καταλήγουν σε ένα ποσό περί τα 23 εκατομμύρια ευρώ.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου βουλευτές, αλλά και ανεξάρτητες αρχές αμφισβήτησαν την φόρμουλα και τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτή η αποζημίωση και ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση της.
Σημειώθηκε επίσης ότι αν συνεχιστεί η ανοδική επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας, πιθανόν να μην απαιτείται η καταβολή αυτής της αποζημίωσης σε περίπου ένα- δύο χρόνια.
Όπως εξήγησε στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης, η πρόνοια αυτή για αποζημίωση τέθηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν το Υπουργείο βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία Altera η οποία ζητούσε να υπάρξει αποζημίωση σε περίπτωση που επιλυθεί το Κυπριακό και θα λειτουργούσε νόμιμα το αεροδρόμιο στα κατεχόμενα. Η πρόνοια αυτή παρέμεινε στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την Hermes, αφού στο μεταξύ άνοιξαν τα οδοφράγματα, ενώ πολίτης που πήγε στο δικαστήριο επειδή διακινήθηκε από το παράνομο αεροδρόμιο τελικά δικαιώθηκε.
Η συμφωνία με την εταιρεία Hermes, η οποία αποτελείται κατά 67% από διεθνείς επενδυτές, υπογράφηκε στις 12 Μαΐου του 2006 και προβλέπει ότι για 25 χρόνια οι Hermes θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ από το 2031 τα αεροδρόμια θα περάσουν στη Δημοκρατία. Το κράτος λαμβάνει κάθε χρόνο το 33% των εσόδων από τη λειτουργία των αεροδρομίων και έχει εισπράξει γύρω στα 417 εκατομμύρια μέχρι στιγμής. Τα έσοδα για το 2017 ήταν 50 εκατομμύρια.
Όσον αφορά την απώλεια εσόδων για την Hermes από τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπολογίζεται με βάση μια περίπλοκη φόρμουλα στην οποία εξετάζεται η επιβατική κίνηση της Τύμπου και η κίνηση των αεροδρομίων της Κυπριακή Δημοκρατίας. Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες προβλέψεις για την κίνηση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας και αν η επιβατική κίνηση ξεπεράσει την υψηλή πρόβλεψη τότε μπορούν να σταματήσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις στην Hermes. Ανέφερε ακόμα ότι με βάση τη συμφωνία η φόρμουλα μπορεί να αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι τα στοιχεία για τα παράνομα αεροδρόμια λαμβάνονται από την ΚΥΠ.
Ο διευθυντής διαχείρισης της συμφωνία με την Hermes Αντώνης Κουτσουλής ανέφερε ότι τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμόστηκαν οι παράμετροι της φόρμουλας όπως ήταν στη συμφωνία. Από το 2009 μέχρι το 2014 ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος διαπραγμάτευσης με την εταιρεία και ζητήθηκε τελικά αποζημίωση 33 εκατ. 750 χιλιάδες ευρώ, ενώ για τα έτη 2015 -2017 το ποσό της αποζημίωσης εκκρεμεί μεταξύ των δύο μερών.
Για τους Ε/κ που διακινούνται μέσω Τύμπου δεν υπάρχει ακριβής αριθμός και όπως αναφέρθηκε από τον ΓΔ του Υπουργείου Συγκοινωνιών υπολογίζονται κατά προσέγγιση με βάση των αριθμό Ε/κ που περνούν τα οδοφράγματα για να μείνουν σε ξενοδοχεία των κατεχομένων.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξέτασε τον όρο αυτό της συμφωνίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τροποποίηση αυτή δικαιολογείτο από τις περιστάσεις και δεν αποτελούσε παραβίαση του δικαίου της ΕΕ.
Είπε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή αλλαγών και απαιτήσεων εισηγήθηκε ότι δυνητικοί επιβάτες για αποζημίωση θα ήταν ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονταν την ΚΔ και έρχονται από τα κατεχόμενα όπως επίσης και Ε/κ. Σε αυτή δεν περιλαμβάνονται οι Τούρκοι υπήκοοι και Τ/κ ή έποικοι ή άλλοι κάτοικοι των κατεχομένων που ούτε και πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν ήταν επιβάτες των αεροδρομίων της ΚΔ. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τουρίστες που έρχονται μέσω αεροδρομίων της ΚΔ και πάνε στα κατεχόμενα.
Αναφέροντας ότι θα πρέπει με βάση τα πιο πάνω να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της φόρμουλας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι διαφώνησαν με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και τους είπε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ότι αν τεθεί αυτό το θέμα θα κινδυνεύσει η ευρωστία της Hermes και υπάρχει ο κίνδυνος τερματισμού της συμφωνίας με το κράτος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει το 95% των οφειλών της εταιρείας. Ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει τρόπος να σωθεί μέρος του ποσού αυτού της αποζημίωσης.
Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους έκανε λόγο για μια κακή συμφωνία με πολλούς συντελεστές και είπε ότι δεν τους ζητήθηκε η γνώμη τους κατά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Εκ μέρους της εταιρείας Hermes η ΓΔ των αεροδρομίων Ελένη Καλογήρου ανέφερε ότι δεν διαφοροποιήθηκαν οι όροι την συμφωνίας μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων όσον αφορά τα έσοδα της ΚΔ και μπήκε αυτή η πρόνοια για την αποζημίωση, η οποία όπως είπε συνάδει με το δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Ανέφερε ακόμα ότι η απαίτηση της εταιρείας ήταν πολύ υψηλότερη με βάση τη μέθοδο υπολογισμού τα πρώτα τρία χρόνια και το 2015-17 το ποσό ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που αρχικά συμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση.
Ανέφερε επίσης ότι η Τύμπου διακινεί σήμερα 4 εκ. επιβάτες, έχοντας τριπλασιάσει τον αριθμό επιβατών της από το 2006 ενώ τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας είναι 50% πιο πάνω, έχοντας υποστεί και πλήγμα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η επιβατική κίνηση, ανέφερε είναι σήμερα 7% πιο κάτω από το τι προνοούσε το σχέδιο της εταιρείας μέχρι το 2018. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ανώτατο όριο στην αποζημίωση που μπορεί να πάρει η εταιρεία και αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης σε ένα - δύο χρόνια δεν θα δικαιούται η εταιρεία αποζημίωση.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία ήταν συνεχώς δίπλα στο Υπουργείο για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ η γνώμη του Εφόρου κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούσε τότε να ληφθεί αφού δεν υπήρχε ο θεσμός. Πρόκειται όπως είπε για μια πολύπλοκη συμφωνία, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι ότι μέσα από αυτή το κράτος έχει αποκτήσει δυο νέα αεροδρόμια χωρίς να δώσει ούτε ευρώ και έχει εισπράξει 418 εκ. ευρώ. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο ίσως ξαναδεί και απλοποιήσει τη φόρμουλα για να ανταποκρίνεται καλύτερα στα στοιχεία που μπορεί να συλλέγει το κράτος.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ποιοι θεωρούνται ως δυνητικοί επιβάτες των αεροδρομίων της Hermes και να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για επαναπροσδιορισμό αυτής της φόρμουλας, η οποία υπάρχει. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει μια λύση με πνεύμα συναίνεσης αφού υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Σημείωσε παράλληλα τα μεγάλα κέρδη για την ΚΔ από τη λειτουργία των αεροδρομίων και δήλωσε περήφανη για αυτά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμίδου δήλωσε ότι μια συμφωνία πρέπει να κρίνεται ανάλογα με τα δεδομένα της εποχής κατά την οποία υπογράφει και από τη στιγμή που τα δεδομένα έχουν αλλάξει αιτιολογείται η επαναδιαπραγμάτευση της φόρμουλας χωρίς να πλήττονται τα συμφέροντα της εταιρείας ή του δημοσίου και του Κύπριου πολίτη. Σημείωσε την αντίδραση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων του οποίου η γνώμη δεν ζητήθηκε και είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να πηγαίνει ο Ε/κ στα κατεχόμενα να παίρνει το αεροπλάνο από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου που δεν είναι εγκεκριμένο από τους αρμόδιους σχετικούς οργανισμούς και να είναι υποχρεωμένος ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έναν που φεύγει από Τύμπου. Πρέπει, είπε, το κράτος να βρει μια τέτοια φόρμουλα ώστε να εντοπίζονται αυτοί που πάνε μέσω Τύμπου ώστε να πληρώνουν αυτοί το κόστος και όχι ο Κύπριος φορολογούμενος.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς του κράτους αποζημίωση σε μια ιδιωτική εταιρεία γιατί λειτουργεί ένα παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα, ότι αυτή η κρατική ενίσχυση δεν συζητήθηκε με τον Έφορο κρατικών ενισχύσεων, ότι ο υπολογισμός τους ποσού γίνεται κατά τρόπο αυθαίρετο και όχι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων για να μπορεί να αξιολογείται σωστά. Επίσης ότι το κράτος δεν φρόντισε λάβει κάποια μέτρα περιορισμού της χρήσης του από τους Ε/κ.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ηθικά και συμβατικά το κράτος να αποζημιώνει την εταιρεία για τα άτομα που ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο και εξέφρασε την ελπίδα οι αρμόδιοι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη διαφοροποίηση των σχετικών προνοιών για το μοντέλο καταβολής της αποζημίωσης και να σταματήσουν μια στρέβλωση που υπάρχει συμβατικά και κοστίζει στην ΚΔ με αρκετά εκατομμύρια.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι παράτυπα και παράνομα αποκόπτονται από τα κέρδη που θα έπρεπε να καταβάλλονται στην ΚΔ εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, αυτή η συμφωνία είναι παράνομη και εις βάρος του κυπριακού λαού, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νόμιμα και εξασφαλισμένα στοιχεία για τη διακίνηση από τα αεροδρόμια. Δεν πρέπει να καταβάλλεται, ανέφερε, η αποζημίωση από τη στιγμή που δεν είναι νόμιμο το αεροδρόμιο.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι εδώ και 11 χρόνια δεν μελέτησαν κανέναν τρόπο περιορισμού του φαινομένου χιλιάδες ελληνόφωνοι να διακινούνται μέσω Τύμπου. Εισηγήθηκε να καταβάλουν το τέλος όσοι διαπιστώνεται στα νόμιμα αεροδρόμια της ΚΔ, ότι στο διαβατήριό τους έχουν σφραγίδα του παράνομου αεροδρομίου, ώστε να μη επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς και να υπάρξει περισσότερος έλεγχος στα οδοφράγματα ώστε να δηλώνεται ποιοι ταξιδεύουν μέσω Τύμπου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις