Η συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγεται την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό δομών, θεσμών και ρυθμίσεων, δήλωσε απόψε (19/4) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, η αναδιάρθρωση της δικαστικής δομής, η επιμόρφωση των δικαστών, η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και άλλα.
Είπε ακόμη ότι πέντε από τις δέκα τροποποιήσεις του Κυπριακού Συντάγματος σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη συμμετοχή της χώρας ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, με θέμα «Εθνικό Δημόσιο Δίκαιο, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΕΣΔΑ: Διάλογος Και Εντάσεις», το οποίο πραγματεύεται τη σχέση της εθνικής έννομης τάξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Όπως είπε ο κ. Νικολάου, η εξέταση της σχέσης συμβίωσης μεταξύ συνταγματικών τάξεων, εθνικών και υπερεθνικών, αποκαλύπτει μια μοναδική ισορροπία μεταξύ του διαρκούς και του κλασικού. Αναφέρθηκε, παράλληλα, σε μια ορατή και μια αφανής διάσταση, εξηγώντας ότι από τη σκοπιά του, ως Υπουργού Δικαιοσύνης, η ορατή διάσταση αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Η επεξεργασία εναρμονιστικών νομοσχεδίων και η προσαρμογή του νομικού μας συστήματος με τις απαιτήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ΕΣΔΑ, αποτελούν βασικό καθήκον για το Υπουργείο, είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι η αφανής διάσταση αφορά στους τρόπους με τους οποίους η νομολογία προσαρμόζεται και εξελίσσεται μέσα από τη συμμετοχή σε υπερεθνικά συστήματα.
«Το κυπριακό νομικό σύστημα ήταν διαχρονικά εξωστρεφές» συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και σημείωσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο δημόσιο δίκαιο, σε ό,τι αφορά την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΣΔΑ αλλά και η νομολογία του ΕΔΑΔ αποτέλεσαν χρήσιμο σημείο αναφοράς και πυξίδα για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας, συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι η διαρκής εισχώρηση και επέκταση των υπερεθνικών συστημάτων στα εθνικά, αλλά και οι εξελίξεις που τρέχουν, δημιουργούν μια δυναμική κατάσταση που απαιτεί συνεχή ανάλυση. Έφερε ως παράδειγμα την πρωτοφανή οικονομική κρίση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «συντάραξε συθέμελα τις συγκλίσεις αλλά και τις αξίες που σφράγισαν, τις προηγούμενες δεκαετίες, τόσο την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Στο διήμερο Συνέδριο συμμετέχει και ο Καθηγητής και τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής, αλλά και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις