«Να ευχόμαστε τα σημερινά υψηλά του ποσοστά να διατηρηθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με διάφορους αναλυτές, αιτιολόγησε την άποψή του υπογραμμίζοντας ότι σε μια ενδεχόμενη δυσκολία του, ο Ερντογάν θα εξωτερικεύσει την κρίση για να συσπειρώσει τον κόσμο στην υποψηφιότητά του.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι μόνος. Αρκετοί στην Κύπρο θεωρούν «σταθερότητα» την κυριαρχία του Ερντογάν και αιτία για την αδιαλλαξία του, τις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις.
Αν όμως κανείς μελετήσει την εξέλιξή του στην πολιτική ζωή μπορεί να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια.
Ο Ερντογάν, όντας δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πρωτοεμφανίστηκε στην Τουρκία ως Ευρωπαίος, διαλλακτικός και ανοιχτόμυαλος.
Μάλιστα, είχε την εύνοια Ελλαδιτών και Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι «ανακάλυψαν» έναν ηγέτη διαφορετικό από τον Εβρέν, τον Ετζεβίτ, τον Οζάλ, την Τσιλέρ και πάει λέγοντας.
Στα δικά μας, αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει το 2005, ενώ είχε προηγηθεί το σχέδιο Ανάν και η δημιουργία μιας πλάνης που έλεγε ότι ο Ερντογάν θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι όχι.
Τον Αύγουστο του 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και άρχισε να υποθάλπει την αλλαγή του Συντάγματος με την 24η Ιουνίου να του δίνει μεγάλες εξουσίες, που ουσιαστικά ήδη απέκτησε από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Και με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί τρέφουν την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν θα «μαλακώσει» μετά τις εκλογές.
Κι όμως, η συνεργασία με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αλλά και οι δικές του ιδεοληψίες σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν του αφήνουν τέτοια περιθώρια.
Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ψηφίστηκε από τον τουρκικό λαό για να λύσει το Κυπριακό ή για να φιλέψει με την Ελλάδα.
Η 15ετής σχεδόν θητεία του στην ηγεσία της Τουρκίας αποδεικνύει περίτρανα πως οι βουλές του έχουν να κάνουν με επέκταση στη βόρεια Συρία, με υποταγή των Κούρδων, με παραβιάσεις στο Αιγαίο, με προκλήσεις στην Κύπρο, με απαιτήσεις στη Θράκη και στη θάλασσα.
Πέραν τούτου, οι αξιώσεις στο Κυπριακό δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.
Η 25η Ιουνίου, λοιπόν, ό,τι και να σημειώνεται στους πολιτικούς και άλλους κύκλους, αναμένεται να ξημερώσει σκοτεινή και αβέβαιη, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ίδια την Τουρκία και τους λαούς της περιοχής.
Ένας Πρόεδρος με υπερεξουσίες, με συμμαχίες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και δεκάδες ανοιχτά (και εμπόλεμα) μέτωπα, εν τέλει, γιατί να ρισκάρει την κατοχή της Κύπρου και να δώσει συγκατάθεση για μια λύση που δεν θα του προσφέρει συγκυριαρχία στον νότο;
Εκτός κι αν αυτό εννοούν «διαλλακτικότητα». Έναν Ερντογάν που θα συναινέσει σε έναν ατέρμονο διάλογο που θα χτίσει την Κύπρο όπως ακριβώς τη θέλει το παλάτι της Άγκυρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις