Τους ισχυρισμούς Τουρκίας για ΑΟΖ και Αιγαίο επαναλαμβάνει στον Εuractiv, ο Πρέσβης της στην ΕΕ.
"Η πρόθεσή μας να πάμε στην Αφρίν είναι να καθαρίσουμε αυτήν την περιοχή από την PYD-YPG και την Daesh. Θέλουμε να καταστήσουμε αυτές τις περιοχές σταθερές και ασφαλείς, ώστε οι κάτοικοι του Αφρίν, που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία [350.000], να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ", δήλωσε ο κ. Faruk Kaymakci, πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παρείχε στον σημερινό EURACTIV.
O Πρέσβης αναφέρει ακόμη ότι η Κομισιόν ήταν άδικη για την Τουρκία στην τελευταία της έκθεση προόδου, ευνοώντας τους Βαλκάνιους υποψηφίους, αγνοώντας τις δυσκολίες της Τουρκίας και παραλείποντας να παράσχει μια σαφέστερη προοπτική ένταξης στην Άγκυρα.
Επιπλέον προειδοποιεί ότι "μέχρι να επιτευχθεί η οριοθέτηση της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων δεν είναι δυνατές".
Σημειώνει ότι "η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία, διεκδικώντας την κατοχή νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο". Τονίζει ότι "η έκθεση προόδου της Κομισιόν είναι άδικη και θα έπρεπε να είχε δώσει μια σαφέστερη προοπτική ένταξης στην Τουρκία".
Και καλεί την ΕΕ "να σταματήσει να πολιτικοποιεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών και να την αφήσει στο δικαστήριο να αποφασίσει".
Σε σχέση με τους Γκιουλενιστές αναφέρει ότι "η FETÖ προσπαθεί να ασκεί πιέσεις παντού, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ αρχίζει μόλις τώρα να κατανοεί μόνο την πραγματική φύση τους".
Καταλήγει δε εξηγώντας ότι "η Τουρκία δεν έχει μια βλέψη για το Αφρίν αφού θα έχει εκκαθαριστεί από το PYD-YPG και το Daesh και όταν σταθεροποιηθεί, η περιοχή θα αφεθεί στους τοπικούς ιδιοκτήτες της", ενώ σημειώνει ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το PYD-YPG, παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι ένας συριακός κλάδος του PKK. Η Τουρκία εγκαταλείφθηκε από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και τη Συρία".
Αναλυτικά, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρει, "προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες γείτονές μας. Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιο είναι το σημείο να βάζεις λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και η σημασία του να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν προκλήσεις".
Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Αιγαίο μάλιστα δηλώνει "πώς μπορείτε λοιπόν να ισχυρισθείτε ότι αυτή είναι η κυριαρχία σας; Μπορεί να είναι Τουρκικά ή Ελληνικά, αλλά δεν έχει γίνει οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές. Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από κανέναν. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;"
"Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα πετρώματα θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης", προσθέτει.
Σε σχέση με τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρει οτι "όσον αφορά την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν γίνεται, έτσι υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους".
"Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα", υποστηρίζει.
"Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι να υπάρξει τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που προκύπτει από αυτές τις ασκήσεις θα διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε αυτό το θέμα και τώρα προσφέρουν κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε ορισμένες εταιρείες και έρχονται για να εξερευνήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα", δηλώνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος.
"Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε δίπλα τους", προειδοποιεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις