Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, έγινε ο εορτασμός της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην εκκλησία της Παναγιάς Χρυσοβιτσίου Αρκαδίας και της ανακήρυξης της 1ης πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης της Επανάστασης του 1821 στην Αρκαδία.
Η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, απ’ το ιστορικό Χρυσοβίτσι Μαινάλου, είχε ως εξής:
«Η 197η επέτειος του προσκυνήματος του Θ. Κολοκοτρώνη στην Παναγιά Χρυσοβιτσίου, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία, αφενός να αποτίσουμε φόρο τιμής σ’ αυτόν, αφετέρου, να αναλογιστούμε τι σηματοδοτεί αυτή η βαθιά κληρονομιά του Θ. Κολοκοτρώνη, για όλους εμάς σήμερα και τι εκπέμπει το εθνικό-κυριολεκτικώς-ηγετικό του πρότυπο.
1. Οφείλουμε να μην λησμονάμε ποτέ, την απαράμιλλη συνεισφορά του Θ. Κολοκοτρώνη στην εθνεγερσία του 1821. Δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το εθνικό ήθος αυτού, η πορεία της εθνεγερσίας και του νέου ελληνικού κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που την κατέγραψε η ιστορία.
2. Το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποδεικνύει, ότι, εμείς οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος ειρήνης. Είμαστε, όμως, εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας που την υπερασπιζόμαστε πάντοτε έναντι πάντων, αποδεικνύοντας παντού, ότι είμαστε άξιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας και άξιοι της πατρίδας μας. Στο σημείο, αυτό και μιας και μιλάμε για ειρήνη. Για εμάς τους Έλληνες, είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις, έχουν σημασία και αξία, όταν συνοδεύονται από έργα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς, αυτό που τονίστηκε απ’ την πλευρά του κ. Ερντογάν, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε, υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς, ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά που είπε, ότι, δηλαδή, τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε, ότι, κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όπως επίσης, είναι πραγματικά λυπηρό, να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται αυθαιρέτως και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια άγνοια του δικαίου και της νομιμότητας, είναι απαράδεκτη.
3. Τα έργα και οι ημέρες του Θ. Κολοκοτρώνη, δείχνουν σε εμάς τους Έλληνες, ότι, ότι μεγάλο και σημαντικό δημιουργήσαμε, το πετύχαμε ενωμένοι και με αραγή ενότητα. Ο διχασμός μας στοίχισε πολλά, ακόμα και τμήματα του εθνικού κορμού.
5. Το προσκύνημα του Θ. Κολοκοτρώνη εδώ στο Χρυσοβίτσι, αποδεικνύει, ότι, η Ορθοδοξία και η Εκκλησία, ήταν πάντοτε εμβληματικώς παρούσες, στους μεγάλους αγώνες του έθνους και του λαού μας για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας».
ΕΡΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις