Πληροφορίες στον τ/κ Τύπο για την σύσκεψη στο «προεδρικό» και τις προτάσεις Τσαβούσογλου.
Ως «κατ' οίκον εργασία» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σύσκεψη της Παρασκευής στο «προεδρικό» έθεσε το ερώτημα «να κάνουμε την πρόταση για λύση δύο κρατών στις διαπραγματεύσεις;» γράφει στην στήλη του σήμερα ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι.
Η πρόταση για συνομοσπονδία έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης, όπου παρευρίσκονταν ο Τ/κ ηγέτης και τα έξι «κοινοβουλευτικά» κόμματα, όπως γράφει, επικαλούμενος πηγές σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή των πληροφοριών για εκείνη τη σύσκεψη δεν είναι σωστή στην ολότητά της.
Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι «στη διαδικασία της περίσκεψης πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», σύμφωνα πάντα με τις πηγές του και οι απόψεις που ανταλλάγηκαν σε εκείνη τη σύσκεψη – προσθέτει – ήταν στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης απόφασης.
Υπήρξαν, γράφει ο Τ/κ αρθρογράφος, δύο συγκλίσεις. Η πρώτη, αναφέρει, θέτοντάς την σε εισαγωγικά, με βάση την πηγή του, «σε αυτό το στάδιο η ε/κ ηγεσία στο θέμα του διαμοιρασμού, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια ομοσπονδιακή συνεργασία, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες». Η δεύτερη σύγκλιση των παρευρισκομένων στη σύσκεψη ήταν ότι κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία. «Δηλαδή δεν είναι επιθυμητές οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με την πηγή του Μουτλούγιακαλι, «στη θέση του υφιστάμενου μοντέλου, η τουρκική και η τ/κ πλευρά αναζητούν μια συμφωνία για το τί μπορεί να γίνει».
Κατά τον διευθυντή της Γενί Ντουζέν, στην πρόταση (από τον Τούρκο ΥΠΕΞ) για δύο λύση δύο κρατών, ο Τ/κ ηγέτης «εναντιώθηκε στα πλαίσιο της πολιτικής αβρότητας. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με βάση τις γνωστές τους πολιτικές θέσεις». Επικαλούμενος την πηγή του, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα σίγουρα θα πρέπει να αξιολογήσουν τη διαδικασία αυτή στα συλλογικά τους όργανα. «Επειδή η Τουρκία ψάχνεται, έβαλε κάτω μια σκέψη, προχωρούμε στην αναζήτηση μιας κοινής απόφασης», γράφει.
Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν προσθέτει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στη σύσκεψη ότι μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν θέλουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. «Να είστε υπομονετικοί. Μην μας δυσκολέψετε μέχρι τις εκλογές», φέρεται να είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους συνομιλητές του.
Μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να «δείξει δυνατή βούληση για μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό» γράφει εξάλλου σήμερα ο Γκιοκχάν Αλτινέρ στην Κίπρις ποστασί.
Και αν δεν υπάρξει λύση, όπως προσθέτει, τότε μπορεί η «τδβκ» - όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος – «να αποτελέσει μια αυτόνομη δομή συνδεδεμένη με την Τουρκία», επισημαίνοντας δήλωση προ εβδομάδων του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο, ίσως αναζητηθούν νέοι τρόποι».
Σύμφωνα με τον Τ/κ αρθρογράφο, η Τουρκία δεν αντέδρασε στην απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να παρευρεθεί στο δείπνο των ηγετών της 16ης Απριλίου, αλλά «διαβίβασε τις ευαισθησίες της» στον Ακιντζί σχετικά με τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία. Και ο Αλτινέρ γράφει ότι η Τουρκία δεν θέλει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην Γενί Ντουζέν ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρει ότι δεν υπάρχει διάθεση ως προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως τα ΗΕ δεν εμπιστεύονται τις πλευρές.
Δεν είναι ξεκάθαρο, προσθέτει, τί θα γίνει με τη διαδικασία, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, κατέρρευσαν. «Υπάρχει μια πολύ κακή έλλειψη εμπιστοσύνης που αφορά και τα 4 μέρη. Ταυτόχρονα υπάρχει η πραγματικότητα ότι τα ΗΕ σε περίπτωση που δεν δουν μια επιθυμία από τις πλευρές (για έναρξη της διαδικασίας) δεν θα κάνουν τίποτα».
Για τον κ. Ταλάτ η μόνη διέξοδος είναι μια ενέργεια των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, με μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προτάσεων Γκουτέρες. Υπάρχει, συνέχισε, μια μικρή ελπίδα για λύση αλλά αυτή είναι εφικτή μόνο αν οι Ε/κ το θέλουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις