ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Εικόνα εγκατάλειψης στους προσφυγικούς συνοικισμούς

ΒΟΥΛΗ: Εικόνα εγκατάλειψης στους προσφυγικούς συνοικισμούς

Προβλήματα συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των προσφυγικών συνοικισμών και την υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των προσφύγων, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής στη συνεδρία της Τρίτης (24/4).

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Επιτροπής η Πρόεδρός της Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ανέφερε ότι έχει καταντήσει μονότονο και γραφικό να συζητούνται κάθε δύο-τρεις μήνες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί συνοικισμοί σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των υποδομών και ανοικτών χώρων, τα θέματα καθαριότητας και τα θέματα που αφορούν τη συντήρηση κατοικιών και πολυκατοικιών.

Η σημερινή συνεδρία είπε, αφορούσε τη συντήρηση των υποδομών και των ανοικτών χώρων γενικότερα.

«Φαίνεται ότι δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρία. Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση και την Ένωση Δήμων να συντονιστούν περαιτέρω για να αξιολογήσουν, να καταγράψουν και να επιμετρήσουν το κόστος των διαφόρων έργων που απαιτούνται να γίνουν σε κάθε συνοικισμό», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων φαίνεται ότι έχει υποβαθμιστεί δραματικά και θα πρέπει να εξεταστεί με ποιους τρόπους οι συνοικισμοί, θα έχουν τα κατάλληλα προγράμματα και στήριξη στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι, παρόλο που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από ηλικιωμένους.

Όπως είπε σε πολλούς συνοικισμούς κλείνουν παιδοκομικοί σταθμοί που ήταν απαραίτητοι με διάφορα προσχήματα, είτε γιατί τα κτήρια είναι επικίνδυνα, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες. Είπε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί πως αντιμετωπίζονται γενικότερα προβλήματα στους συνοικισμούς όπως τα προβλήματα της παραβατικότητας και της καθαριότητας. Όπως είπε το πρόβλημα της καθαριότητας είναι τραγικό σχεδόν σε όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Αναφορικά με τα προβλήματα των κατοικιών και των πολυκατοικιών είπε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής και αξιολόγησης της στατικής επάρκειας, το οποίο ωστόσο δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό έχει προωθηθεί. Ανέφερε ότι είναι ένα κρίσιμο και καίριο θέμα και πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο άμεσα παρέμβαση για επιδιορθώσεις και στήριξη, εκεί που παρουσιάζονται προβλήματα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχει μια αδιαφορία ή δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Ένωσης Δήμων, και παρουσιάζεται μια εικόνα εγκατάλειψης στους συνοικισμούς πέραν από την κατάσταση και των ιδίων των κτηρίων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν προβλήματα.

Όπως είπε, παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που συζητήθηκε το θέμα με τους δήμους να αναλαμβάνουν τη συντήρηση, την καθαριότητα και τις επιδιορθώσεις με απόφαση του Υπουργείο Εσωτερικών, εντούτοις σήμερα παρατηρήθηκε ότι υπήρξε αδιαφορία.

«Δεν έχει υπάρξει καταγραφή των προβλημάτων για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, πόσα χρήματα χρειάζονται για αυτά τα έργα τα οποία θα παραχωρήσει το κράτος, ώστε το κράτος να μπορέσει να βρει το αντίστοιχο κονδύλι. Δυστυχώς ούτε και αυτό έχει γίνει με αποτέλεσμα οι συνοικισμοί να παρουσιάζουν σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης», είπε.

Εξέφρασε παράλληλα λύπη για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε καταστάσεις ποιότητας ζωής, ενώ ως φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται ισομερώς με τους αυτόχθονες δημότες.

Η Επιτροπή ανέφερε, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να διευθετηθεί συνάντηση για συντονισμό.

Ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής ανέφερε ότι είναι δέκτης των παραπόνων των προσφύγων που ζουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.
Όπως είπε δεν αρκεί η άμεση επιδιόρθωση όλων των οικισμών, αλλά το κράτος θα πρέπει να ξεκινήσει μια εντατική έρευνα για να διαπιστώσει τα πραγματικά προβλήματα των προσφύγων που σήμερα είναι διαφορετικά από την εποχή της προσφυγοποίησης και του βίαιου ξεριζωμού.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον και κάλεσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς να δουν τα προβλήματα και να προχωρήσουν σε άμεσες λύσεις με την παράλληλη έρευνα της ταυτότητας του σημερινού προσφυγικού κόσμου, ο οποίος ζητά άλλες λύσεις από τις λύσεις που ήθελε ο πρόσφυγας του 1974. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να λύσει προβλήματα και όχι να τα διαιωνίζει μέσα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ανέφερε επίσης ότι οι προσφυγικοί δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί προσφυγικοί δήμοι υπολειτουργούν επειδή το κράτος τους στηρίζει με μειωμένα κονδύλια, ιδιαίτερα μετά την κρίση, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν ριζοσπαστικά τα προβλήματα και ιδιαίτερα ό,τι έχει σχέση με τη μνήμη και τη διαφώτιση.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top