ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: 'Στρατηγική συμφωνία πακέτο με χρονοδιάγραμμα'

Ακιντζί: 'Στρατηγική συμφωνία πακέτο με χρονοδιάγραμμα'

Εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, ας το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως ‘στρατηγική συμφωνία πακέτο’, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε διάγγελμα με αφορμή την 3η επέτειο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως «προέδρου» (30 Απριλίου 2015) ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως είχε υποβληθεί στις πλευρές, το πλαίσιο να ανακοινωθεί ως μια στρατηγική συμφωνία – πακέτο. «Τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».

Όποτε έρχεται στην επικαιρότητα η ιδέα για μια λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ο ίδιος λέει ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «και από την νότια Κύπρο εάν υπάρχουν κάποτε τέτοιες ιδέες, δεν είναι πειστικές. Εάν ήταν σοβαρές και πειστικές, σίγουρα θα μπορούσαν να αξιολογηθούν».

Όμως, συνέχισε, μια τέτοια φόρμουλα μπορεί να υλοποιηθεί ίσως αν οι συγκυρίες είναι κατάλληλες και έχουμε τέτοιες ισχυρές διεθνείς σχέσεις για να το πετύχουμε. Είναι ωστόσο φανερό ότι γι’ αυτό το σημερινό πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο, πρόσθεσε. Ούτε και είναι ρεαλιστικό, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, να αναμένουν οι Τ/κ να τους αναγνωρίσει ως χωριστό κράτος η πλευρά που θα το έκανε τελευταία, δηλαδή η ελληνοκυπριακή.

Απευθυνόμενος προς τους αποδέκτες του διαγγέλματος του, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στο πλαίσιο της εντολής που του έδωσε ο «λαός» ενήργησε προς την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό τα τελευταία 3 χρόνια «για την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής, διζωνικής, δικοινοτικής που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων πολιτειών, χωρίς να απορρίπτω τις προηγούμενες συγκλίσεις και συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό σε επιπρόσθετες νέες. Η δύναμη που μας ωθούσε ήταν πάντοτε η αποφασιστικότητά μας για λύση και η πολιτική μας βούληση».

Όταν χρειάστηκε να πάρει πρωτοβουλία, είπε, το έκανε χωρίς να διστάσει. «Όταν τέθηκε θέμα για τα ποσοστά στις εδαφικές προσαρμογές και όταν επιτύχαμε με την κατάθεση του χάρτη το άνοιγμα του δρόμου που οδήγησε στην πενταμερή διάσκεψη, η δύναμη που μας ωθούσε ήταν η αποφασιστικότητα για λύση και η πολιτική μας βούληση».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την θέση ότι η διαδικασία στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά η διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που πήρε η τ/κ πλευρά και πως στο Κραν Μοντανά δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα παρά την εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς. «Τώρα μετά το Κραν Μοντανά τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Αλλά έστω και αν έγιναν πιο δύσκολα, υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Το Κυπριακό θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη όπως κάθε πρόβλημα που περιμένει λύση. Και τα μέσα γι’ αυτό θα είναι η διπλωματία και ο διάλογος».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν έχει νόημα να ζήσουμε ξανά μια διαπραγματευτική διαδικασία που δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και έχει ανοικτό τέλος και πρόσθεσε ότι η διέξοδος από την παρούσα κατάσταση μπορεί να αναζητηθεί στο πλαίσιο μιας προσέγγισης στρατηγικού πακέτου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Όμως, είναι φανερό ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένονται διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα», είπε προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές είναι ειλικρινείς στο θέμα του πλαισίου Γκουτέρες, πολλά στοιχεία του οποίου προέκυψαν και με δικές μας προσπάθειες μέσα στα χρόνια».

Επιδεικνύει, πρόσθεσε, την ίδια ειλικρινή στάση που επιδείκνυε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Κραν Μοντανά στο θέμα της λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. «Όπως είπα ‘ναι’ εκείνη την ημέρα στο πλαίσιο Γκουτέρες, στο ίδιο σημείο βρίσκομαι και σήμερα. Αλλά δεν είναι αρκετό να βρίσκομαι εγώ μόνος μου σε αυτό το σημείο. Αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες με την μορφή που μας έχει υποβληθεί χωρίς να το αλλοιώνει, χωρίς να το παραποιεί με τις ερμηνείες της, να το ανακοινώσουμε ως ‘στρατηγική συμφωνία πακέτο’. Τότε θα έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις για συμπλήρωση των υπόλοιπων κενών. Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στις 15 Νοεμβρίου 2017, ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να διερευνήσει την πιθανότητα μιας τέτοιας στρατηγικής συμφωνίας μέσω ενός ανώτατου απεσταλμένου που θα διορίσει».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχουμε ανάγκη αντί των συγκρούσεων ενός πνεύματος συνεργασίας και προσέγγισης και πως στο θέμα των ενεργειακών πολιτικών στην ανατολική Μεσόγειο, είναι εφικτές πιο λογικές επιλογές που θα αυξήσουν το αμοιβαίο όφελος και την συνεργασία, αντί των κοστοβόρων σχεδίων που αποκλείουν την τ/κ πλευρά και την Τουρκία. Ούτε και είναι συμπεριφορές που βοηθούν σε μια λύση στην Κύπρο το να προσπαθεί (η ε/κ πλευρά) σε κάθε ευκαιρία να χρησιμοποιεί αρνητικά το πλεονέκτημα του μέλους της ΕΕ για να καθηλώσει το μέλλον της Τουρκίας στις σχέσεις της με την ΕΕ, συνέχισε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι τίποτα δεν μένει ως έχει και μίλησε και πάλι για σταυροδρόμι στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι δεν το λέει αυτό επειδή θα πάρουν διαφορετικό δρόμο (οι Τ/κ) αλλά νιώθει την ανάγκη να το αναφέρει αυτό επειδή είναι αλήθεια, αφού τίποτα δεν παραμένει το ίδιο και στατικό και τα χρόνια που περνούν δυσκολεύουν περισσότερο την εξεύρεση λύσης ενισχύοντας την διαίρεση.

Δεν αρκούν όμως, συνέχισε, οι δικές του προσπάθειες, χρειάζεται αμοιβαιότητα και ευρεία στήριξη, κυρίως από τις δύο κοινότητες.

Την επιχειρηματολογία για τη συνομοσπονδία, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, βοήθησε το γεγονός ότι μόνο οι Ε/κ στο όνομα ολόκληρης της Κύπρου μπήκαν στην ΕΕ, ενώ υπενθύμισε ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η «βουλή» με απόφαση κατά πλειοψηφία είχε αφαιρέσει την ομοσπονδιακή λύση ως τη μόνη επιλογή. Η διαδικασία από το 1998 μέχρι το 2002 δεν μπόρεσε να προχωρήσει με ευθύνη της τ/κ πλευράς, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε ηγέτης των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς σε συνεννόηση με το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε φέρει στο τραπέζι πρόταση συνομοσπονδίας λέγοντας ότι οι συνομιλίες έπρεπε να συνεχιστούν ως «κράτος με κράτος». Η διαδικασία δεν προχώρησε και η ε/κ πλευρά μπήκε στην ΕΕ και όταν ήρθε το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν οι Ε/κ είχαν πετύχει το στόχο τους.

Την στιγμή που θα βγούμε επισήμως με μια τέτοια πρόταση (για συνομοσπονδία), πρόσθεσε, θα αναγνωριστούμε ως η πλευρά που απορρίπτει τις παραμέτρους των ΗΕ και είναι ξεκάθαρο ότι θα μπούμε και πάλι σε ένα νέο μακρύ αδιέξοδο. Την προηγούμενη φορά, είπε ο κ. Ακιντζί, με το αδιέξοδο οι Ε/κ μπήκαν στην ΕΕ, αυτή τη φορά πολύ πιθανόν εάν υπάρξει νέο αδιέξοδο να τους επιτρέψει να έχουν μόνοι τους τον πλούτο του φυσικού αερίου. «Ή επειδή δεν θα ζητηθεί η άδειά μας να γίνει (ο πλούτος) πηγή νέων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το νησί μας».

Είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, να υπάρξει επίτευξη λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων, λέγοντας πως και οι Ε/κ πρέπει να λάβουν πλέον σοβαρά υπόψη τις αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top