Αδιαμφισβήτητα, ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε να κοροϊδέψει ακόμα και τον τουρκικό Τύπο.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Με βαρείς χαρακτηρισμούς -ακόμα και αυτόν της προδοσίας- αντιμετωπίζεται στην Τουρκία η πρόταση για «στρατηγική συμφωνία» επί του πλαισίου Γκουτέρες, την ώρα που στην ελεύθερη Κύπρο τα πυρά καλά κρατούν.
Ο Ακιντζί έπαιξε τα ρέστα του. Θεώρησε πρέπον να καταθέσει πρόταση -ερήμην μάλλον της Τουρκίας και των τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων- αλλά χωρίς να καταδεικνύει ουσιαστικά τι θέλει.
«Οι αναφορές Ακιντζί παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να διευκρινίσει για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβ. Εκπρόσωπος: Δεν βοηθά η τυφλή υποστήριξη των θέσεων Ακιντζί από ΑΚΕΛ
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Αναστασιάδη για έλλειψη πολιτικής βούλησης –«όποιος εν θέλει να πάει στον μύλον, δέκα μέρες κοσσιινίζει» έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ- και φούντωσε μια συζήτηση ξανά για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το κρυφτό πρέπει να σταματήσει» - Διατηρεί την ένταση ο Άντρος Κυπριανού – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στο διά ταύτα, παρόλο που δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ποτέ το πλαίσιο Γκουτέρες, ως το επαύριον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει διευκρινίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Κάποιοι λένε τα δικά τους» - Το πλαίσιο Γκουτέρες και το τέλος μιας εποχής
Και πέτυχε -πριν πέσει στην παγίδα της «στρατηγικής συμφωνίας»- να απορροφήσει μια διευκρινιστική δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προφανώς δεν αποδέχεται τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεως και αποχώρηση ή/και άμεση μείωση των κατοχικών στρατευμάτων.
Αποτελεί, λοιπόν, και μάθημα η τελευταία εξέλιξη. Ή θα γίνει ξεκάθαρο τι θέλει ο Μουσταφά Ακιντζί, τι του επιτρέπει ο Ερντογάν να θέλει, πώς αντιμετωπίζει τα πλαίσια -έστω και ασαφή- ή η πλευρά μας θα εμπλακεί σε μια διαδικασία άνευ ουσίας και με τα χρονοδιαγράμματα να την αναγκάζουν να αποδεχτεί τουρκικές αξιώσεις.
Εν τέλει, το «νέο καθεστώς ασφάλειας», όπως το καταγράφει το πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει να σχηματοποιηθεί, να ξεκαθαριστεί, να απαλλάξει την Κύπρο από την τουρκική ομηρία και να το αποδεχθεί ο κύριος Ακιντζί πριν «πάμε στον μύλον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΙΝΤΖΙ: «Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο Γκουτέρες»
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όλη αυτή η συζήτηση περί αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες και η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφέτη ειδικά τον Μουσταφά Ακιντζί, τον εκπρόσωπο της κατοχής.
Άλλωστε, η ίδια η Άγκυρα αδειάζει τον κατοχικό ηγέτη και νουθετεί την τουρκοκυπριακή πλευρά για απομάκρυνση από τη λύση ομοσπονδίας. Με ποιό Πλαίσιο, λοιπόν, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓΚΥΡΑ: «Δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας» - Αδειάζουν τον Ακιντζί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΣΙΕΛΕΠΗΣ: «Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και μοναδικό» - Επίθεση σε Προδρόμου για ΑΚΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις