ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ένα» πλαίσιο Γκουτέρες, ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ – Τι θέλει ο Ακιντζί

Το «ένα» πλαίσιο Γκουτέρες, ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ – Τι θέλει ο Ακιντζί

Αδιαμφισβήτητα, ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε να κοροϊδέψει ακόμα και τον τουρκικό Τύπο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με βαρείς χαρακτηρισμούς -ακόμα και αυτόν της προδοσίας- αντιμετωπίζεται στην Τουρκία η πρόταση για «στρατηγική συμφωνία» επί του πλαισίου Γκουτέρες, την ώρα που στην ελεύθερη Κύπρο τα πυρά καλά κρατούν.

Ο Ακιντζί έπαιξε τα ρέστα του. Θεώρησε πρέπον να καταθέσει πρόταση -ερήμην μάλλον της Τουρκίας και των τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων- αλλά χωρίς να καταδεικνύει ουσιαστικά τι θέλει.

«Οι αναφορές Ακιντζί παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να διευκρινίσει για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Αναστασιάδη για έλλειψη πολιτικής βούλησης –«όποιος εν θέλει να πάει στον μύλον, δέκα μέρες κοσσιινίζει» έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ- και φούντωσε μια συζήτηση ξανά για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο διά ταύτα, παρόλο που δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ποτέ το πλαίσιο Γκουτέρες, ως το επαύριον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει διευκρινίσεις.

Και πέτυχε -πριν πέσει στην παγίδα της «στρατηγικής συμφωνίας»- να απορροφήσει μια διευκρινιστική δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προφανώς δεν αποδέχεται τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεως και αποχώρηση ή/και άμεση μείωση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αποτελεί, λοιπόν, και μάθημα η τελευταία εξέλιξη. Ή θα γίνει ξεκάθαρο τι θέλει ο Μουσταφά Ακιντζί, τι του επιτρέπει ο Ερντογάν να θέλει, πώς αντιμετωπίζει τα πλαίσια -έστω και ασαφή- ή η πλευρά μας θα εμπλακεί σε μια διαδικασία άνευ ουσίας και με τα χρονοδιαγράμματα να την αναγκάζουν να αποδεχτεί τουρκικές αξιώσεις.

Εν τέλει, το «νέο καθεστώς ασφάλειας», όπως το καταγράφει το πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει να σχηματοποιηθεί, να ξεκαθαριστεί, να απαλλάξει την Κύπρο από την τουρκική ομηρία και να το αποδεχθεί ο κύριος Ακιντζί πριν «πάμε στον μύλον».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όλη αυτή η συζήτηση περί αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες και η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφέτη ειδικά τον Μουσταφά Ακιντζί, τον εκπρόσωπο της κατοχής.

Άλλωστε, η ίδια η Άγκυρα αδειάζει τον κατοχικό ηγέτη και νουθετεί την τουρκοκυπριακή πλευρά για απομάκρυνση από τη λύση ομοσπονδίας. Με ποιό Πλαίσιο, λοιπόν, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες;

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top