ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεγκτής: Υπάρχει ζήτημα στελέχωσης του Τμήματος Ασφαλείας Πτήσεων

Ελεγκτής: Υπάρχει ζήτημα στελέχωσης του Τμήματος Ασφαλείας Πτήσεων

Το ζήτημα της στελέχωσης Τμήματος Ασφάλειας Πτήσεων και Εθνικής Εποπτικής Αρχής στην Έκθεση του Ελεγκτή.

Να προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εξασφαλίζεται πάντοτε η επαρκής στελέχωση του Τομέα Ασφάλειας Πτήσεων, συστήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζοντας επίσης πως το Τμήμα επιβάλλεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπορίας ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις εναντίον της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο της του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στο κεφάλαιο για την Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων, η Μονάδα δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη για να μπορεί να ανταποκρίνεται αυτόνομα στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τους Κανονισμούς και Οδηγίες των διεθνών Οργανισμών αεροναυτιλίας και της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2017 ενέκρινε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για την εξασφάλιση των υπηρεσιών αυτών με δύο έμπειρα άτομα για περίοδο δύο ετών. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών ανέρχεται σε £317,000 ετησίως για τη διάθεση δύο επιθεωρητών για μία εργάσιμη εβδομάδα για κάθε μήνα.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για την παροχή υπηρεσιών ενός εμπειρογνώμονα στον τομέα Πτητικών Επιχειρήσεων και ενός εμπειρογνώμονα στον τομέα Αεροπλοϊμότητας για την διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων.

Παράλληλα, η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων θα υποστηρίζεται και από ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, στη βάση συμφωνίας μεταξύ του Τμήματος και του Υπουργείου Άμυνας, και από προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδος με την ενεργοποίηση του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδος που υπογράφηκε το 2006.

Οσον αφορά την Εθνική Εποπτική Αρχή (ΕΕΑ), σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων του Eurocontrol, οι οποίοι παρείχαν τεχνική βοήθεια στο Τμήμα βάσει σχετικής συμφωνίας, απαιτείται άμεσα η μόνιμη και κατάλληλη στελέχωση της Αρχής ώστε να μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες της και να επιτελέσει το έργο της.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) σχετικά με επιθεωρήσεις της Εθνικής Εποπτικής Αρχής οι οποίες διεξήχθηκαν το 2013 και το 2015, ο περιορισμένος αριθμός του καταρτισμένου προσωπικού με τον οποίο στελεχώνεται η Αρχή, καθιστά πρακτικά αδύνατο για την Εθνική Εποπτική Αρχή να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντα της και να εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι, η καταληκτική ημερομηνία επίλυσης του πιο πάνω ευρήματος που αφορά στη στελέχωση της ΕΕΑ όπως καθορίστηκε από τον EASA, ήταν η 31.3.2017. Μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου, εκκρεμούσε η έγκριση σχετικής παράτασης από τον EASA στην καταληκτική ημερομηνία για επίλυση του ευρήματος.

Για το θέμα της αυτό, η Διευθύντρια του Τμήματος, ανέφερε πως δεν μπορούσε να επιλυθεί λόγω της πολιτικής παγοποίησης των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα η οποία δεν ελέγχεται από την Αρχή. Επιπλέον, ανέφερε ότι το εύρημα έχει πλέον κλείσει μετά τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την EASA στις 7-9 Νοεμβρίου 2017.

Επιπλέον, όσον αφορά στα ευρήματα που αφορούν στο γεγονός ότι η ΑΤΗΚ δεν είναι πιστοποιημένος Πάροχος Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας και στο ότι δεν διεξάγονται επισκοπήσεις ασφάλειας από τον Πάροχο Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, η EASA πληροφόρησε την ΕΕΑ ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί το αίτημα άλλης παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας επίλυσης τους η οποία έληξε στις 31.12.2016, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διαδικασία κλιμάκωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και λήψης μέτρων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μη αποκλειομένων και οικονομικών κυρώσεων.

Για αυτό το θέμα, η Αρχή ενημέρωσε ότι επιλύθηκε εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος λόγω της καθυστέρησης του αιτητή να διορθώσει κάποιες ελλείψεις που είχαν εντοπιστεί και αποτελούσαν προϋπόθεση για την πιστοποίηση. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το ζήτημα έχει πλέον κλείσει μετά την πιστοποίηση της ΑΤΗΚ την 1.9.2017, και τον τελευταίο έλεγχο που έγινε από την EASA στις 7-9 Νοεμβρίου 2017.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top