Η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και οι θάνατοι δεκάδων παλαιστίνιων διαδηλωτών τη Δευτέρα (14/5) απομακρύνουν ακόμη πιο πολύ το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρήνη με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, σημείωσαν αναλυτές.
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εκατοντάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η αμερικανική πρεσβεία εγκαινιαζόταν με μια επίσημη τελετή στην Ιερουσαλήμ.
Η μεταφορά της πρεσβείας σήμανε την υλοποίηση μιας δέσμευσης που είχε κάνει ο Τραμπ προεκλογικά, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε επικρίσεις από πολλές πλευρές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις προσπάθειες που γίνονταν από την Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με στελέχη του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 58 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 2.700 τραυματίστηκαν από σφαίρες, δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι ενέργειες των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων αποτελούσαν αυτοάμυνα και επέρριψε την ευθύνη για τη βία στη Χαμάς.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς από πλευράς του κατήγγειλε μια "σφαγή".
Η Χαμάς αρνήθηκε ότι υποκίνησε τη βία.
Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης και ότι η μεταφορά των πρεσβειών τους θα έφερνε τη διαπραγμάτευση προ τετελεσμένων.
Η Κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας δεν είχε σκοπό να προκαταλάβει τη χάραξη των συνόρων.
Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον και τη διαδικασία αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ την 6η Δεκεμβρίου.
Οι θάνατοι παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις, ιδίως στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική, οι κυβερνήσεις των οποίων ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, ενώ από την άλλη, οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τα εγκαίνια, τη Δευτέρα, πυροδότησαν τη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα. Τουλάχιστον 58 σκοτώθηκαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στα σύνορα.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν "καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών", κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β`.
Επανέλαβε την "αποδοκιμασία της Γαλλίας" όσον αφορά "την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ιερουσαλήμ", και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης "δεν μπορεί να καθοριστεί παρά μόνο από τα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας".
"Είναι ασυγχώρητο το ότι άμαχοι, δημοσιογράφοι και παιδιά έπεσαν θύματα", σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε τους νεκρούς στη Γάζα "μάρτυρες" και προειδοποίησε εναντίον της "κλιμάκωσης". Ο μεγάλος μουφτής Σάουκι Αλαμ καταδίκασε τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας, μια "άμεση και ξεκάθαρη προσβολή στα αισθήματα ενάμιση δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων στη γη", που "ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες συγκρούσεις και πολέμους στην περιοχή".
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε τη "σφαγή εν ψυχρώ από το ισραηλινό καθεστώς αναρίθμητων Παλαιστίνιων που διαδήλωναν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου" κι έκανε λόγο για μια "ημέρα μεγάλης ντροπής".
Η Δαμασκός "καταδικάζει τη σφαγή" δεκάδων "άοπλων παλαιστίνιων πολιτών", τόνισε πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ.
"Καλώ να αποφευχθεί κάθε δυσανάλογη χρήση βίας", ανέφερε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρς.
Για την Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανε Ερικσεν Σεράιντε "είναι απαράδεκτο να βάλλονται αληθινές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών".
Η Μπραζίλια απευθύνει "έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για την ειρήνη", δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, καταδικάζοντας τις "φρικιαστικές βιαιότητες".
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 κράτη μέλη, χαρακτήρισε "παράνομη" την αμερικανική απόφαση.
Ο μονάρχης του Μαρόκο Μοχάμεντ Στ` κατήγγειλε τη "μονομερή απόφαση" των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις