Η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο “Επενδύσεις και Χρηματοδότηση των Επενδύσεων: Η περίπτωση της Κύπρου”, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας.
Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε κινήσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και είπε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες τις εισηγήσεις της στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και την Κομισιόν.
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της επενδυτικής δραστηριότητα για την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να τονώσει την εμπιστοσύνη ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέρος της προσπάθειας, είπε, ήταν η διασφάλιση ότι το φορολογικό πλαίσιο θα παρέμενε σταθερό, παρά την ένταξη μας σε Πρόγραμμα Στήριξης και την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την πολιτική, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα φορολογικά δεδομένα και θα συνεχίζουμε να προωθούμε μέτρα που μειώνουν το φορολογικό βάρος και εισάγουν φορολογικά κίνητρα», ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη εξαγγελία κινήτρων από την Κυβέρνηση για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις προϋποθέτει επίσης τη συνετή και αξιόπιστη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
«Μάθαμε με οδυνηρό τρόπο ότι τα ελλείμματα και οι αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου επιβαρύνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, και γι΄αυτό ακριβώς παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών», σημείωσε.
Όσον αφορά την ευρωστία και τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ότι παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αλλά και να ανταποκριθεί στις εποπτικές πιέσεις και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο απαιτητικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.
Ανέφερε ακόμα ότι η ενθάρρυνση των επενδύσεων προϋποθέτει διάθεση του κράτους να άρει στρεβλώσεις και να ανοίξει τομείς της οικονομίας, όπως ακριβώς έγινε στις αερομεταφορές, αλλά και διάθεση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και συμπράξεων, όπως έγινε στις περιπτώσεις του καζίνο, του Λιμανιού Λεμεσού και των Μαρίνων.
Αναφέρθηκε επίσης στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση, όπως τη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης, που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας, αλλά και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα επιφέρει συνέργειες και μείωση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε επίσης ότι στον τομέα της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα υπάρξουν σημαντικότατες εξελίξεις μέσα σε αυτή τη νέα κυβερνητική θητεία.
Πρόσθεσε ότι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδυτικών έργων, επιχειρείται με τον επενδυτικό νόμο που είναι ενώπιον της Βουλής ή το νόμο που διασυνδέσει την πανεπιστημιακή έρευνα με την επιχειρηματικότητα, που επίσης εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.
«Ειδικά ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της έρευνας είναι για μας ένας εξαιρετικά σημαντικός αναπτυξιακός τομέας τον οποίο θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας», ανέφερε και υπενθύμισε τη σημαντική συμβολή της ΕΤΕπ σε αυτό τον τομέα. Είπε επίσης ότι είναι καθοριστικής σημασίας το σχέδιο της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των τοπικών τραπεζών, στη βάση κυβερνητικών εγγυήσεων που πλέον φτάνουν στο 1 δις ευρώ.
Τα σχέδια της ΕΤΕπ, πρόσθεσε, είχαν θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό τους.
Ανέφερε ακόμα ότι το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ για της επενδύσεις της ΕΤΕπ στην Κύπρο και ότι η μελλοντική συνεργασία με την ΕΤΕπ στις υποδομές ενέργειας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Σημείωσε παράλληλα τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας €35 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση της υποδομής αποθήκευσης πετρελαιοειδών του ΚΟΔΑΠ στο Βασιλικό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις