Η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο και αν όλα εξελιχθούν βάσει του προγραμματισμού οι δύο πρωθυπουργοί θα καθορίσουν την ημερομηνία της συνάντησης τους, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί στις Πρέσπες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην τηλεόραση του «Ε», αν οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία θα υπάρξει «άμεση ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση». Παράλληλα, επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά για την εξεύρεση λύσης και αφορούν το erga omnes και tη συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως διευκρίνισε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, η τελική συμφωνία θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής όταν εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν τα Σκόπια απέναντι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα βήματα της συμφωνίας προβλέπουν έγκριση με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή της πΓΔΜ και αποστολή επιστολής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ με την οποία θα συναινεί στην ένταξή της χώρας στον Οργανισμό μόνο μετά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολούθως ο Ζόραν Ζάεφ θα προσκληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου όπου η πΓΔΜ θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ στις αρχές Ιουλίου θα προσκληθεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Τέλος, το φθινόπωρο, ο Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί η νέα ονομασία και το erga omnes και αμέσως μετά να λάβει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση. Αν όλα τα βήματα ακολουθηθούν επιτυχώς, τότε η συμφωνία θα πάει προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις