Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τα δύο νομοσχέδια για την εναρμόνιση με ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση.
Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, μαζί με τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν σχετικοί κανονισμοί που ρυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίοι εξετάστηκαν και θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι κυριότερες πρόνοιες του πρώτου νόμου καθορίζουν το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Μεταφορών ως αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του κανονισμού, τον καθορισμό του ΤΗΕ ως εποπτικού φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση εθνικού καταλόγου εμπίστευσης. Περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης είναι δυνατόν να προσάγονται ως αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές και αστικές διαδικασίες ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, καθώς και να γίνονται δεκτές ως αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον διοικητικού οργάνου.
Ο Δεύτερος νόμος τροποποιεί τον ορισμό του όρου “έγγραφο”, ώστε αυτός να περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές υπογραφές, τις ηλεκτρονικές σφραγίδες, τις ηλεκτρονικές χρονοσφραγίδες, τα ηλεκτρονικά έγγραφα και την ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η προσκόμιση όλων των πιο πάνω ως αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές και αστικές διαδικασίες ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, καθώς και σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον διοικητικού οργάνου.
Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία που συμμετείχε στις συζητήσεις, αυτή είναι μια από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που επιφέρει ο κανονισμός, ότι δηλαδή η Δημοκρατία οφείλει να διασφαλίσει τη χρήση των ηλεκτρονικών σφραγίδων, των ηλεκτρονικών χρονοσφραγίδων και των ηλεκτρονικών εγγράφων ως αποδεικτικών στοιχείων σε όλες τις νομικές διαδικασίες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας είπε ότι έγινε ένα πρώτο τεράστιο άλμα για να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά απαιτούνται για το πέρασμα της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των πηγών διαφθοράς. Αυτά πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς διαφάνεια και χωρίς τη χρήση των εργαλείων της τεχνολογίας.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, εξέφρασε την άποψη ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε σχέση με τη γραφειοκρατία θα απαλειφθούν ή θα μειωθούν στον μέγιστο βαθμό.
Ο Βουλευτής των οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε ότι η νομοθεσία πέρασε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό για την διασφάλιση της ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων και πληροφοριών ώστε να βεβαιώνεται ότι αυτός που στέλνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι.
Είπε ακόμα ότι θα έχει πολλές εφαρμογές και εξέφρασε την ελπίδα όπως αξιοποιηθεί κατάλληλα τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε περαιτέρω ότι χρειάζεται να γίνει σημαντική προεργασία μέχρι να μπουν σε πλήρη εφαρμογή οι ρυθμίσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζονται ακόμα χρόνια για να στηθούν οι απαραίτητες υποδομές, το σύστημα και να συνηθίσουν οι πολίτες ενώ, το σημερινό βήμα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, όπως είπε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις